1. mart – Dan nezavisnosti BiH: Domovino sretan praznik!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Danas se obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Građani naše domovine su se prije 27 godina opredijelili za nezavisnu državu. Ovaj datum smatra se jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH.

Referendum za nezavisnost održan je 1992. godine, kada je građanima BiH postavljeno pitanje: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

64,31 posto građana na referendumu izjasnilo se da želi živjeti u ”suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Kolektiv RTV Slon svim građanima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom čestita 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.