10 srednjoškolaca iz Srebrenika se otrovalo hranom u Makarskoj?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Desetero 15-godišnjaka iz Srebrenika, koji borave u hotelu “Bonaca” u Makarskoj, upućeno je na makarsku hitnu pomoć sa simptomima bolova i grčeva u trbuhu, te povraćanjem. Voditelj makarske Hitne dr. Mate Kasalo neke od njih je, zbog sumnje na trovanje hranom, uputio epidemiologu u KBC Split. Prvih pet je u pratnji profesora došlo u hitnu u večernjim satima petka. Dobili su infuziju i, nakon što se stanje stabiliziralo, otpušteni su u hotel. Međutim, ujutro je došlo još pet tinejdžera s istim simptomima, piše Slobodna Dalmacija.

Kad nam je došla nova skupina od pet djece koja su, prema prvim pretpostavkama, jela inkriminirajuću hranu, uputili smo ih u KBC Split, tačnije epidemiologu. Prema onome što su nam rekli, jeli su piletinu koja možda nije bila dovoljno termički obrađena. Zbog činjenice da salmonela, naprimjer, ima svoj period inkubacije od 24 do 48 sati, te zbog toga što se radi sada već o desetero djece, upućeni su u KBC Split na daljnju obradu” – rekao Kasalo.

No, kad su novinari pozvali hotel, doznali su od voditelja hotela da su sva djeca u hotelu i da su – dobro, te da nisu ni išla u splitsku bolnicu.

“Nama niko nije rekao da se radi o trovanju hranom. Na ekskurziji su i druga djeca, i niko od njih nije imao takve simptome osim njih deset, koji su sada dobro. Da su jeli neku hranu koja im je zasmetala, svi bi imali iste smetnje. Znam da su išli na neko noćno kupanje, što je nenormalno u ovo doba godine, pa sumnjam da su možda i prehlađeni i da se radi o nekom virusu” – rekao je voditelj hotela Ivan Šimić.

Nejasno je zašto djeca nisu upućena na obradu, budući da se jedino tako može utvrditi je li posrijedi epidemija, na što su u makarskoj hitnoj pomoći posumnjali.

Dr. Vesna Barišić, epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, veli da neka odrasla osoba treba odlučiti hoće li djeca doći na pregled, te za to osigurati prijevoz, bio to roditelj ili profesor. Hoće li to učiniti, na to oni, kaže, ne mogu utjecati.

“Činjenica je da je ljekar u hitnoj preporučio daljnju obradu infektologa i za to je nakon obrade sigurno imao razlog. Bilo bi dobro da su djeca došla, da smo ih pregledali, razgovarali o tome šta su i gdje jeli, te da smo uzeli uzorke. Kada ljekar kontaktira epidemiologa zbog sumnje na trovanje hranom, to je važno ozbiljno shvatiti jer se nakon obrade pacijenta kontaktira i sanitarna inspekcija, koja će eventualno intervenirati u objektu. Bez pregleda, međutim, ne možemo ništa” – zaključila je dr. Barišić, dodavši kako se nada da će djeca izdržati put kući.

Naime, nakon incidenta voditelji ekskurzije odlučili su se vratiti u Tuzlu.

(RTV Slon/Slobodna Dalmacija)