100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića: ”Obilježio je jednu epohu”

Foto: Preporod
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iza muslimana u Bosni i Hercegovini je burno 20. stoljeće, obilježeno društveno političkim promjenama i ratovima. No, čini se da su najveću promjenu muslimani ovih prostora doživjeli prelaskom iz 19. u 20. stoljeće, odnosno odlaskom Osmanskog i dolaskom Austrougarskog doba. Ovaj period obilježio je i reis Mehmed Teufik Azabagić.

‘To je jedan izuzetno značajan i po mnogo čemu autentičan orginalan i čovjek i alim i reis o kojem se u bh. javnosti pogotovo o njegovom stvarnom doprinosu u vjerskom političkom životu malo zna,” rekao je Mustafa Spahić, koautor knjige ”Reis Mehmed Teufik Azabagić”.

Reis Azabagić rođen je u Tuzli 1838. godine, a u svojoj 55 godini imenovan je za reis-ul ulemu BiH. Njegov značaj ogleda se i u tome što je prvi reis koji je sa položaja tuzlanskog muftije imenovan za vjerskog poglavara bosanskohercegovačkih muslimana. Ovim putem prošla su još tri reisa, baš kao i sadašnji reis Husejn efendija Kavazović.

Tuzla je jedini grad u BiH iz kojeg je toliko osoba sa funkcije muftije postalo reis-ulema. Nijedan grad nema taj kuriozitet kao Tuzla. Reis Azabagić je bio prvi reis iz Tuzle, odnosno drugi reis u BiH, u periodu od 1893-1909,” kazao je Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, a Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke objašnjava da se reis Azabagić obrazovao u Istanbulu u vrijeme Osmanskog carstva: ”… a živio je u drugom vremenu: A-U. Njegova uloga je što je bio most, i on je ”preveo” muslimane BiH iz jedno kulturno-civilizacijskog kruga u drugi, odnosno iz jedne epohe u drugu.” 

Bio je i kritikovan i hvaljen

O njegovom mudrom vođenju i zalogu budućim generacijama, govorio je i profesor Adnan Jahić, koji je svojim predavanjem otvorio manifestaciju. „Azabagić je reis koji je bio veličan i kuđen i osoba koja zaslužuje da se o njoj priča i istražuje – prije svega kroz prizmu tog historijskog i kulturnog konteksta u kojem je djelovao,’‘ zaključio je Adnan Jahić, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Nakon predavanja upriličena je i izložba o životu i djelu reisa Azabagića, kao i promocija knjige, a manifestacija je završena projekcijom dokumentarnog filma. Ovakva manifestacija ima za cilj promociju vjersko-kulturnog života bh muslimana, poručili su iz Instituta za drušvena i religijska istraživanja koji su, u saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim organizovali manifestaciju ”100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića.”