11. Tuzlanski ljetni institut u Behram-begovoj medresi: IT je šansa za mlade!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Informacionim tehnologijama se bavi oko četiri hiljade osoba u našoj zemlji. Iako IT industrija u Bosni i Hercegovini svake godine bilježi porast za 25% posto ovom sektoru i dalje nedostaje oko šest hiljada osoba. Ovu šansu je prepoznao Mladen Ristić koji je, nakon besplatne obuke iz programiranja, dobio i svoj prvi posao.

”Neki moji prijatelji su u Gimnaziji u Doboju išli na Ljetne institute u Doboju pa sam i ja krenuo i uz pomoć BILD organizacije sam dobio posao ovdje u Tuzli i ovdje sada radim i živim. Nije se ništa plaćalo, bilo je besplatno ja sam išao pola godine jer sam imao prethodno iskustvo, obično je potrebna godina ili godina i po da se dođe do nivoa koji je potreban za dobijanje posla” – istakao je Mladen Ristić.

A Ljetni institut se već godinama održava i u Tuzli u Behram-begovoj medresi. Institut mladima nudi kombinaciju radionica i online učenje uz pomoć mentora. Obuka je koncipirana kao vodič za osobe koje su bez prethodnog iskustva u programiranju.

”Do sada je više od hiljadu polaznika prošlo kroz Tuzlanski ljetni institut gdje su učili engleski jezik, kompjuterske tehnologije, programiranje i poduzetništvo. Tako su koncipirani časovi, svaki polaznik može da izabere jedan od aspekata kojim će se baviti” – kazao je Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese Tuzla.

Do sada je, nakon obuke, više od 40 osoba zaposleno u različitim kompanijama kao softver programeri, a tome se nadaju i ovogodišnji učesnici.

”IT sektor treba puno radnika jer nema dovoljno. Svake godine ima sve manje djece ovdje i najefikasnija edukacija i dolazak do posla je kroz IT. Ovdje ima momak Adem Hodžić koji je sada profesionalan developer. Jednostavno… nije potrebna diploma nego vještina! I IT sektoru upravo potrebna ta vještina. Najbolji način da iskoristimo svoje vrijeme na pravi način jeste da se fokusiramo na IT sektor. Najbolja investicija koju sam ja imao jeste da obučavam ljude u IT-u. To je ono što mi želimo da radimo” – rekao je Christopher Bragdon, direktor BILD-a.

A to svojim učenicima savjetuju i u Općoj gimnaziji Katoličkog školskog centra ”Sveti Franjo” Tuzla.

”Mi smo sretni što smo već pet godina dio lijepe priče zajedno sa medresom i Bild organizacijom. Naši učenici imaju prigodu učestvovati na radionicama, posebno mislim na IT sektor koji je aktuelan i to smo prepoznali kao važno i ponudili smo svojim učenicima” – istakla je Žana Altumbabić, direktorica Opće gimnazije KŠC ”Sveti Franjo” Tuzla.