115.000 KM za vatrogasne jedinice u TK

115.000 KM za vatrogasne jedinice u TK

Objavio: -

U Kantonalnom štabu civilne zaštite danas su potpisni ugovori o dodjeli finansijskih sredstva za sedam vatrogasnih jedinica koje djeluju na području TK. Riječ o sredstvima koja su prikupljena po osnovu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva FBiH te je ovo prvi puta da se novčana sredstva dodjelju u ovom kantonu.

Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH , koji je donesen 2009. godine,  između ostalog  definiše izvore finansiranja za zaštitu od požara i vatrogastvo i na godišnjem nivou ta sredstva iznose oko 30.000 KM po kantonu. U prethodnim godinama novčana sredstva u TK nisu se raspoređivala te je ovo prvi put da se općinama u kojima postoje vatrogasne jedinice sredstva dodjele. Radi se o iznosu od 115.000 KM. Sredstva  se dodjeljuju po dva osnova. Prvi je opremanje profesionalnih varogasnih jednica specijaliziranom opremom dok se drugi osnov donosi na ulaganja i rekonstrukciju objekata u kojima su profesionalne vatrogasne  jedinice smještene.

„ Po ovom prvom osnovu za opremanje dijelimo po 8.750 KM po općini a po drugom osnovu za investicije, održavanje i izgradnju dijelimo po 7850 KM, zači svaka će općina dobiti po 16.600 KM u dijelu ovih planiranih sredstava koje danas dijelimo.“, istakao je mr. sci. Zdenko Tadić direktor Kantonalnog štaba civilne zaštite.

U dogovoru sa šest općina i gradom Tuzla,  sredstva su raspoređena lineralno te će svakoj općini biti dodjeljen jednak  iznos novca.

„ Ova donacija će uveliko pomoći Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Gračanica da se opremi nekakvim minimalnim sredstvima koji su potrebni za gašenje požara i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u požaru.“, ističe Mustafa Bajić pomoćnik načelnika Civilne zaštite Općine Gračanica.

„ Ovo što smo aplicirale kod Kantonalnog štaba civilne zaštite pomoće nam da uredimo poligon za obuku vatrogasaca i da nabavimo nedostajuću zaštitinu opremu za vatrogasce koja nam je neophodna prilikom akcija za gašenja požara.“, ističe Amir Sejdinović šef Službe civilne zaštite Općine Lukavac .

Obzirom da Tuzla ima najbrojniju Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, Nadira Ašćerić šefica Službe civilne zaštite Grada Tuzla nezadovoljana je linearnom raspodjelom sredstava. Mišljenja je da je upravo ovoj jedinici trebalo biti dodjeljeno najviše sredstava ali poštuje činjenicu da se vatrogasne jedinice u općinama razvijaju i da je dobro što se krenulo sa raspodjelom sredstava.

„ Mi ćemo iskoristiti to za sufinansiranje opreme koju smo već planirali u 2016. godini a drugi dio je za adaptaciju Profesionalnog vatrogasnog doma odnosno za pravljenje svlačionica i prostora gdje će vatrogasci odlagati svoju opremu i ostala sredstva nakon intervencije.“, napominje Ašćerić.

Kako je istakao Zdenko Tadić direktor Kantonalnog štaba civilne zaštite, sistem  zaštite od požara i vatrogastva na području našeg kantona nije na zadovoljavajućem nivou. Potvrđuje to i činjenica da u šest općina a to su Doboj Istok, Čelić, Sapna, Teočak, Kladanj i Gradačac nemaju vatrogasne jedinice.