16. dani Mladih Tuzle počinju u petak: Najavljen bogat program

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon šesnaest godina rada Pozorište Mladih Tuzle iza sebe ima 90 pozorišnih premijera. Vrhunska organizacija, trud i mladalački polet učinili su ih prepoznatljivim. Publika je to do sada znala prepoznati. Da će ponovo opravdati povjerenje publike sigurni su u Pozorištu mladih Tuzle iz kojeg najavljuju bogat program povodom 16. godišnjice osnivanja ovog pozorišta. Prva predstava u okviru 16. dana Mladih bit će održana ovog petka.

”Koncept je takav da je svaki petak i da su svaka subota i nedjelja zapravo finalni programi za javnost. Imaju pozorišne predstave, filmovi, koncerti, ali paralelno smo akcenat stavili i na edukaciju. Bitan nam je filmski seminar koji organizujemo u okviru projekta Tuzlaskop” – rekao je Adnan Mujkić, potpredsjednik Pozorišta mladih Tuzle.

16. dani mladih počinju 6. marta, a završavaju 29. Tokom izvođenja programa 340 osoba će biti direktno uključeno na sceni pozorišta. Također, cilj organizatora je privući i djecu iz cijelog kantona da nauče osnovne stvari o filmu, te da koriste film kao sredstvo komunikacije. U konačnici oni će u svojim školama producirati kratke filmove koji će krajem ove godine biti prikazani u dvorani Kaleidoskop. Osim edukativnog dijela u programu je predviđena i dodjela priznanja glumici Mirjani Karanović.

”Kao Pozorište mladih Tuzle donijeli smo odluku da Mirjani Karanović dodijelimo priznanje za doprinos razvoju mira između Srbije i Bosne i Hercegovine. Mislimo da je Mirjana osoba koja, ona sa tako velikom glumačkom karijerom, može da se ne bavi ovim temama, a opet je, zajedno sa mnogim drugim, odlučila da koristi svoju umjetnost kao sredstvo komunikacije s ciljem doprinosa miru” – dodaje Mujkić.

Među učesnicima ovogodišnjih dana mladih je i mlada glumica Belma Huseinefendić. Ona će, zajedno sa Adijem Atlićem, glumiti u predstavi Dječak i djevojčica.

”Ova predstava je za mene bila veliki izazov jer je ova predstava za razliku od 11 posljednjih koje sam igrala, ovo će biti 12…  u ovoj predstavi je obuhvaćeno sve, od pjevanja, sviranja baš je sve obuhvaćeno. Bio mi je ovo veliki izazov” – kaže Belma.

”Dosta sam stvari naučio… dosta stvari nisam ni znao kroz predstavu sam, kroz analizu različitih stvarnih likova, sam dosta stvari naučio, koje nisam znao..” – dodaje Adi.

Predstava će biti održana u petak od 19:30 sati. 14. marta gostovat će Mirjana Karanović, dok će 15. marta publika moći posjetiti izložbu Merime Muminović. Program završava 29. promocijom Dramskog studija za djecu i mlade. Novitet od ove godine je i Dramski studio za odrasle u kojem će od sdaa moći sudjelovati i osobe starije od 30 godina. Tako će i ove godine Pozorište mladih Tuzle opravdati svoju ulogu, ali i napraviti iskorak u oblasti društvenog djelovanja.