20. oktobra otvaranje manifestacije 10. Bijenale ”Umjetnost minijature BiH”

20. oktobra otvaranje manifestacije 10. Bijenale ”Umjetnost minijature BiH”

Objavio: -

Ovogodišnje 10. Bijenale ”Umjetnost minijature BiH” po kvaliteti dostavljenih radova kvalitetnije je od dosadašnjih, saglasni su historičari umjetnosti i stručnjaci. Zbog toga građani imaju idealnu priliku da dođu 20. oktobra u BKC Tuzla i da uživaju u radovima brojnih umjetnika.

”Ove godine će se na Bijenalu predstaviti 134 autora od 143 koliko ih se prijavilo i predstavit će se sa 390 radova u velikoj galeriji BKC-a Tuzla. Izložba će biti otvorena do 20. novembra” – kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d direktorice BKC Tuzla.

Radove je odabrao stručni savjet od pet članova dok su kategorije za izlaganje bile različite; od slikarstva, grafike, do skulpture i instalacije. Među članovima umjetničkog savjeta bio je i Siniša Vidaković, historičar umjetnosti iz Banjaluke.

”Raspon tema je raznovrstan, ono što je bilo ograničavajuće jeste da se morao poštovati format 10×10. To je bilo… za neke nije bio problem dok za one koji izlaze iz medija slike u treću dimenziju, skulpture i ostale to je bio zahtjevniji zadatak” – istakao je Siniša Vidaković, historičar umjetnosti iz Banjaluke.

Važnost Bijenala ne ogleda se samo kroz promociju likovnog stvaralaštva, ističu organizatori, nego je njen značaj veći jer se radi o manifestaciji koja doprinosi razvoju kulture Tuzle, Tuzlanskog kantona i same Bosne i Hercegovine.

”Pozivamo one najmlađe i naravno direktore škola da nas posjete zajedno sa učenicima i nastavnicima da vide tu izložbu ne samo tokom otvaranja nego tokom cijelog perioda kada će biti postavljena” – dodao je Vidaković.

Također, tokom ovog mjeseca Bosanski kulturni centar Tuzla pripremio je bogat program. No, svi očekuju da će upravo 10. Bijenale ”Umjetnost minijature BiH” izazvati najveću pažnju posjetitelja.