6. Regionalna likovna kolonija „SLOVENCI U TUZLI 2019“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla i Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu će u periodu od 19.08. do 25.08.2019. godine će organizirati  šestu likovnu koloniju „Slovenci u Tuzli 2019“.

Na ovogodišnjoj regionalnoj likovnoj koloniji učešće će uzeti devetnaest akademskih I ljubiteljskih umjetnika, koji su porijeklom Slovenci, a dolaze nam iz BiH, regiona I šire.

Ovogodišnji učesnici su:

 1. Marijana Gregl – Bikar        Karlovci Srbija
 2. Tatjana Rašković – Bosnić  Banja Luka
 3. Ljiljana Čuček Novo Mesto, Slovenija
 4. Dragan Gačnik Zenica, BiH
 5. Mirjam Gremes Hibbing, USA
 6. Irena Schmidt – Hribar Ottawa, Kanada
 7. Melada Huseinagić Tuzla, BiH
 8. Boža Jambrek Šentjernej Sovenija
 9. Borka Jokić Tuzla, BiH
 10. Anica Krašna – Kocijan Maribor, Slovenija
 11. Ivan Kosmos Split, Hrvatska
 12. Zvonko Ostojić Kakanj, BiH
 13. Lidija Stehlik             Split, Hrvatska
 14. Jelena Šehović Sarajevo, BiH
 15. Nura Šehović Sarajevo, BiH
 16. Zlatko Šehović          Sarajevo, BiH
 17. Radmila Jeremić Čurčin   Beograd, Srbija
 18. Metoda Turk                       Šmarjenske Toplice, Slovenija
 19. Vlatko Zimmer  Tuzla, BiH

 

Osnovni cilj organiziranja likovne kolonije u Tuzli jeste druženje učesnika, stvaranje likovnih djela – veduta Tuzle, širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava sa umjetnicima kako iz BiH, Slovenije tako i šire. Likovnu koloniju karakterizira individualni rad umjetnika koji učestvuju u koloniji uz pratnju mentorice Borke Jokić. Drago nam je najaviti da će ove godine u sklopu manifestacije biti održana i promocija knjige „Slovenačka nacionalna manjina u BiH“ autora Dušana Tomažič te nastup ženskog zbora „Slovenčice“ pod dirigentskom palicom Samre Ibrahimović.

Promocija će biti održana 23.08.2019 u Kući plamena mira sa početkom u 19. sati. Likovna kolonija se završava otvaranjem izložbe likovnih radova česnika 24. 08. 2019. godine u  19. sati u Kući plamena mira. Šestu Regionalnu likovnu koloniju su podržali  Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Grad Tuzla. Ulaz slobodan!