27 C
Tuzla
18.07.2024.

24 miliona KM za realizaciju projekata energijske efikasnosti u TK

Ministar finansija Tuzlanskog kantona, Vedran Lakić sastao se jučer sa Josipom Polićem pomoćnikom direktora, višim bankarom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s kojim je dogovorio niz projekata u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti u oko 200 javnih objekata u vlasništvu TK.

Za realizaciju projekata energijske efikasnosti dogovoren je iznos od 8 miliona Eura kredita po najpovoljnijoj kamatnoj stopi od 1%, na grejs period od tri godine, a rok otplate vraćanja kredita je 15 godina.

Na ovaj iznos kreditnih sredstava bit će odobrena i dodatna grant, odnosno bespovratna sredstva u iznosu od 4 miliona Eura, od kojih je 2 miliona Eura predviđeno za realizaciju projekta energijske efikasnosti, 0.5 miliona Eura za tehničku pomoć. Preostalih 1.5 miliona Eura sredstava za realizaciju projekta bit će obezbijeđeno od UNDP-a.

Saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za projekte energijske efikasnosti u ovoj godini unaprjeđujemo, kao i saradnju sa UNDP-om koji će nam pomoći u realizaciji veoma značajnih projekata važnih za poboljšanje kvaliteta života u TK“, poručio je ministar Lakić.

Vezane vijesti

TUZLA