Bh. studenti iz Njemačke doputovali u Tuzlu, smješteni u karantin

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

63 građana Bosne i Hercegovine rano jutros stiglo je u Tuzlu iz Njemačke, odakle su deportovani. Neki od njih bili su na razmjeni, neki na privremenom radu, ali pandemija korona virusa, vratila ih je kući. Međutim, kući nisu mogli odmah, i neće moći narednih 28 dana, jer su sada smješteni u karantinski smještaj Hotela Tuzla. No, ono što je najbitnije jeste da su svi dobro, nemaju povišenu temperaturu kao ni bilo kakve simptome COVID-19. U Njemačkoj nisu testirani , tako da će ovdje proći svu proceduru karantina.


“U toku svog boravka ovdje oni će imati zdravstveni nadzor. Njihovi simptomi će biti verificirani i na takav način biti preneseni mobilnom timu DZ Tuzla, tako da  smo zatvorili krug informacija iz zdravstvenog nadzora nad djecom koja će se nalaziti u karantenu 28 dana” – naglasila je Maida Mulić, direktorica ZZJZ TK.

Budući da su neki od njih radili u tržnim centrima kao promotori određenih proizvoda, bili su u kontaktu sa velikim brojem ljudi i mogući su prenosioci zaraze. Struka im je odredila karantin. On u ovom slučaju zakonski podrazumijeva dva perioda inkubacije, odnosno dva puta po 14 dana što je 28 dana.

“Grijanje je pušteno, pušten je i internet pojačan od BH T elecoma. Obezbijeđena je hrana i nadzor po principima kako je predviđeno, jedna osoba jedna soba i kao takvi moraju biti pod ključem” – istakla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Kako bi 28 dana karantina prošlo brzo i bez problema, udružile su se sve instance vlasti – od nevladinog i vladinog sektora, preko kantona pa sve do države.

“Ovdje će biti dežurni policajac 24 sata, bit će volonteri koj iim dostavljaju hranu. Roditelji se mogu za sve informacije obratiti ZZJZ TK ili u upravu CZ. Imat će mogućnost da im donose ono što im je potrebno i da odnose veš koji je za pranje. Imamo sve izorganizovano tako da i oni koji ne mogu doći se ne moraju brinuti jer ovdje imaju sve uslove da prežive” – kazao je  Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave CZ Tuzla.

Hotel Tuzla na manje od mjesec dana bit će dom za 63-roje uglavnom mladih ljudi, dok je preostalih šestoro već prilikom ulaska u Bosnu I Hercegovinu preusmjereno u Republiku Srpsku gdje ih čekaju iste mjere, ali u nadležnosti entitetskih vlasti.