27 miliona KM na rasplaganju privrednicima u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlada TK danas je izabrala banku ponuđača za plasman kreditne linije za subvencioniranje dijela kamate iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog Kantona. Izabrana je BBI banka koja će u narednom periodu objaviti Javni poziv privrednicima uz plasirana sredstva veća od 27 miliona KM.

„Visina kamatne stope je 2,86 posto, što znači nula posto prema privrednom društvu. Konačan korisnik ima nula posto kamatnu stopu. Visina troškova obrade kredita više nije 1,3 posto nego je 0,39 posto. Rok otplate kredita je 72 mjeseca, šest godina i grejs period je 12 mjeseci, Uz sve ove povoljnosti imamo i veći iznos kada je u pitanju plasiranje kreditne linije.“, rekao je Asmir Hasić, ministar privrede TK.

Ovakva vrsta kredita trebala bi pomoći privrednicima Tuzlanskog kantona, dodao je Hasić. Sredstva namijenjena privrednim subjektima za subvencioniranje dijela kamatne stope ne mogu se koristiti kao poticajna sredstva za ugostiteljstvo, proizvodnju oružja i vojne opreme, primarnu poljoprivredu, otvaranje kasina i igara na sreću, proizvodnju duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.