20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Huseinagić: Odluke o vraćanju nastave u online sferu ne donositi ishitreno

Nakon najava i odluka da se u nekim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine, zbog pogoršane epidemiološke situacije, pohađanje nastave vrati isključivo online putem, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić kazao je da takve odluke ne treba donositi ishitreno.

Mišljenja je da je potrebno analizirati situaciju u svakom kantonu, pa možda i u svakom gradu, ako postoji razlika u nekim sredinama u odnosu na ostalo područje i na osnovu činjenica donijeti odluke.

– Vrlo je opasno tako važnu djelatnost posmatrati površno i stavljati je u kontekst s mogućim rizicima po zdravlje. Funkcija škole nije da štiti zdravlje nego da obrazuje učenike, a zdravstveni sistem je tu da da smjernice, preporuke, na koji će se način štititi zdravlje i u školama i svim drugim sredinama – smatra Huseinagić.

INZ je prvi u BiH obrazovnim institucijama, vrtićima, školama i fakultetima u području djelovanja uputio niz dokumenata uz pomoć kojih je svaka škola, uvažavajući njene specifičnosti, prostor, broj učenika i osoblja, te druge elemente, napravila plan biosigurnosnih mjera.

Ti planovi su dopunjavani i revidirani tokom dvije serije obilazaka stručnjaka INZ-a, te su osnova za borbu protiv ulaska Covida-19 u te ustanove.

Direktor INZ-a navodi da, kad se posmata područje Zeničko-dobojskog kantona, u općoj populaciji ima 9,36 pozitivnih slučajeva na 1.000 stanovnika. Među nastavnicima i ostalim radnicima u školskom sistemu na području ZDK je 5,09.

– To znači da je gotovo duplo manji stepen zaraženosti osoblja u školama u odnosu na opću populaciju. Razlog tome su i mjere koje sve škole na području Zeničko-dobojskog kantona provode vrlo intenzivno – dodao je.

Prema metodologiji koju je razvio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici sve škole u ZDK su napravile vlastite programe, planove djelovanja, vrše procjenu rizika, evidentiraju sve nepovoljne događaje, imaju predviđene planove preventivnih i korektivnih akcija ukoliko se nešto desi i sve to dokumentiraju.

Stoga se može reći, kaže Huseinagić, da su škole na području Zeničko-dobojskog kantona sigurne, puno sigurnije od bilo koje druge sredine na području Kantona.

– Iz tog razloga, a posebno ako uzmemo u obzir koliki je stepen raširenosti slučajeva među djecom, stopa u odnosu na nekih 40-ak hiljada učenika, na području ZDK imamo više od dvije stotine škola, svega 0,57 na hiljadu – pojašnjava.

Naglasio je da je to 16 puta manje nego u općoj populaciji, tako da učenici u školama i nastavnici u školama nisu ugroženi, odnosno manje su ugroženi nego opća populacija.

– Kada su u pitanju škole na području Zeničko-dobojskog kantona, apsolutno nema razloga da se pređe u potpunosti na online nastavu. To ne znači da u nekim drugim sredinama nema opravdanja za to, ali u svim tim sredinama treba ozbiljno izanalizirati sve te podatke i donijeti odluke – zaključio je Huseinagić.

Vezane vijesti

TUZLA