29 volontera imat će priliku sticati iskustvo u ustanovama obrazovanja i kulture

29 volontera imat će priliku sticati iskustvo u ustanovama obrazovanja i kulture

Objavio: -
vlonteri1

U Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona danas su potpisani ugovori o sufinansiranju 29 volontera koji se angažuju radi osposobljavanja za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa u ustanovama obrazovanja i kulture. U obrazovnim institicijama bit će primljena 23 volontera dok će ih u ustanove kulture iti raspoređeno šest.

 

 

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK je u skladu sa raspoloživim sredstvima poslije rebalansa Budžeta, objavilo javni poziv za volontiranje za diplomirane studente nastavničkog smjera i društvenog smjera u institucijama obrazovanja i ustanovama kulture.

„Oni će moći ući u učionicu, moći će volontirati, raditi i sticati uslove za polaganje stručnog ispita. Znamo da definitivni ulazak preko konkursa u radni odnos ne može se obaviti bez položenog stručnog ispita“, izjavio je Mirsad Kunić, ministar obrazovanja u Vladi TK.

Manjak zaposlenih evidentan je i u ustanovama kulture, te će ispomoć u smislu volontera dobro doći i Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Derviš Sušić, Tuzla.

„Podržavam i pozdravljam ovu odluku Vlade, prije svega zato što će jako dobro pomoći svim ustanovama kulture i ustanovama obrazovanja, kadrovski će ih ojačati, a i volonterima će dobro doći da odrade svoje prvo radno iskustvo. Dakle, da odrade godinu dana koja im je potrebna da bi položili stručni ispit“, kazao je Edin Jahić, direktor Narodne univerzitetske biblioteke Derviš Sušić Tuzla.

Direktori škola i instiucija u kojima će volonteri raditi zaduženi su da što prije informišu kandidate o načinu rada i uslovima koje je neophodno ispunti, te da ih informišu o neophodnoj dokumentaciji.

 

NO COMMENTS

Leave a Reply