31 C
Tuzla
18.07.2024.

300 pacijenata čeka na transplantaciju

Oko 300 građana u Federaciji BIH, trenutno je na listi za  transplantaciju nekog organa. Pored mogućnosti da neko od njihovih bližih srodnika ima kompatibilne organe, što je zaista rijedak slučaj, njihov jedini spas za život predstavlja kadaverična tranplantacija, odnosno presađivanje organa od donora, kojem je utvrđena moždana smrt. Ovaj način transplantacije, dao je novi život Eldini Softić iz Tuzle, kojoj je u UKC Tuzla 2015. godine presađena jetra. Danas, živi normalnim životom.

Život poslije transplantacije je sasvim normalan, to je povratak na staro, na vrijeme prije bolesti. Vi ste svakako dužni da koristite imunosupresivnu terapije do kraja života ,ali šta je to u odnosu na stanje prije tranpslantacije, kada niste mogli ustati iz kreveta, kada niste mogli bez infuzija i antibiotika itd. Mi smo transplantirani pacijenti svi nekako radno sposobni, možemo se -kaže Edina Softić, transplantirani pacijent i potpredsjednica Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH

U situaciji, kao što je bila Eldina, prije sedam godina, trenutno je u Federaciji 30 pacijenata koji čekaju transplantaciju jetre, a svakog trenutka to može postati neko od nas. Zato svi trebamo razmišljati, da smo prije svega potencijalni primatelj, a onda i donor organa. Doniranje organa trenutno u našoj zemlji predstavlja najozbiljnu prepreku u razvoju transplantacije, prvenstvo jetre ali i veći broj transplantacija bubrega obzirom, da postoji jedna ili eventualna dvije mogućnosti eksplantacije organa.

Što se tiče transplantacije jetre tu smo još uvijek na početku, nekih velikih odmaka nema, ako izuzemo 2015. godinu, kada smo imali četiri  kadaverične transplantacije jetre, do danas imamo jednu eventualno dvije, obzirom da je doniranje organa više nego skromno. Mi i kada imamo priliku da napravimo izdvajanje organa za transplantaciju obično nailazimo na negodovanje od strane najužih članova porodice ,koji nisu raspoloženi za doniranje organa u svrhu transplantacije, što nam predstavlja jednu otežavajuću okolnost” – kaže prof.dr.med.sc.Zijah Rifatbegović, šef Odjeljenja za opštu i abdominalnu hirirgiju i vođa Hirurškog tima za transplantaciju jetre JZU UKC Tuzla.

Potrebno je poraditi na povećanju svijesti kod našeg građanstva raditi sa svim populacijama od najmalđih do najstarijih, kako sa građanstvom isto tako i sa medicinskim kadrom, koji treba nastaviti edukacije u svakom od ovih polja”,- ističe mr.med.sci.dr.Narhela Mujačić,spec. antesteziolog- reanimatolog, transplantacijski koordinator JZU UKC Tuzla.

Najviše tranplantacija posljednjih godina urađeno je u UKC Tuzla. Međutim, pored problema doniranja organa proces transplantacije usporila je i kovid pandemija, obzirom da su svi resursi na UKC Tuzla u samom početku bili usmjereni, ka liječenju oboljelih od kovid infekcije. Danas je situacija potpuno drugačija.

Na neki način smo se navikli odnosno naučili sa tom situacijom sa infekcijom i reorganizovali naš rad tako da smo nastavili sa translatancijskim programom” kaže mr.med.sci.dr.Narhela Mujačić,spec. Antesziolog- reanimatolog tranplantacijski koordinator UKC Tuzla

U periodu 2020/2021 godine, u UKC Tuzla urađeno je 9 transplantacija bubrega sa živih srodnika i kadavera, i dvije kadaverične transplantacije jetre, dok je transplantacija matičnih ćelija hematopoeze zahvaljujući posebnoj i specifičnoj organizaciji Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze i za vrijeme pandemije nastavljena bez dužih odgađanja. Cilj ljekara je da se transplantacije obavljaju što češće, ali to zavisi od više faktora od države, zakonskih izmjena, građana, koordinacije kliničkih centara i niza drugih, ali treba istaći da naša zemlja ima uslove, za savremenu medicinu.

“Bez transplantacijske medicine, bez transplantacijske hirurgije nema savremenog pristupa i savremenog liječenja u jednoj državi transplantacija sa sobom povlači sve ostale grane da moraju dati maksimum u svojoj izvrsnosti i očekujem da bi smo u narednom periodu mi mogli u ući taj proces i biti puno uspješniji i imati bolje rezultate nego što je to u ovom momentu” – kaže prof.dr.med.sc.Zijah Rifatbegović, šef Odjeljenja za opštu i abdominalnu hirirgiju i vođa Hirurškog tima za transplantaciju jetre JZU UKC Tuzla.

Za pacijente u BIH, ključno će biti i pristupanje Eurotransplant mreži, čime bi se dostupnost organa za presađivanje, ali i broj transplantacija povećao, a kvaliteta života ugroženih građana definitivno popravila i mnogi životi bili spašeni.

Tako da očekujem da bi u nekom narednom periodu BiH mogla ući u Eurotransplant ukoliko bi podigli nivo kadaveričnih transplantacija i nivo eksplantacije organa, pa da imamo bar 5 godišnje što bi nas zasigurno pomoglo”-  ističe prof.dr.med.sc.Zijah Rifatbegović, šef Odjeljenja za opštu i abdominalnu hirirgiju i vođa Hirurškog tima za transplantaciju jetre JZU UKC Tuzla.

Na kraju vraćamo se na početak priče, da bi se smanjila lista čekanja pacijenata za transplantaciju i kako bi im se pružila druga šansa za život, potrebno je da svi iskažemo svoju humanost. Postanemo donori i damo pristanak na doniranje organa i time spasimo nečiji život.

Vezane vijesti

TUZLA