2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Podrška Vlade TK razvoju i poslovanju Međunarodnog aerodroma Tuzla

Imajući u vidu strateški značaj Međunarodnog aerodroma Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona će podržati poslovanje i razvojne planove ovog javnog preduzeća. Ipak danas moramo istaknuti i da smo Aerodrom zatekli u stanju koje ilustruje nedomaćinski dosadašnji odnos prema ovom projektu, krucijalnom za razvoj Tuzlanskog kantona“, kazao je tokom današnje posjete Međunarodnom aerodromu Tuzla premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Tokom današnjeg sastanka mogle su se čuti i riječi razumijevanja s obzirom na uslove pandemije i činjenicu da se dijelom i zbog takvih uslova, mogao očekivati pad u poslovanju. Ali to ni u kojem smislu ne može biti opravdanje za inertnost prethodnih uprava, rečeno je danas. Ono što ohrabruje jeste iskazana spremnost da Vlada TK intervenira i pomogne stabilizaciju poslovanja Aerodroma. S tim u vezi Izmjenama i dopunama Kantonalnog budžeta za 2022. godinu planirano je povećanje sredstava planiranih za podršku rada Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Imajući u vidu sve navedeno, ali i značaj kojeg Aerodrom ima za razvoj i društvene tokove Tuzlanskog kantona, Vlada je Rebalansom budžeta predvidjela za milion KM više sredstava za Međunarodni aerodrom Tuzla. To je pokazatelj našeg opredjeljenja i volje, a od sadašnje Uprave očekujemo da trudom, energičnošću, zalaganjem i odgovornim odnosom opravdaju ukazano povjerenje“, zaključio je danas premijer Halilagić.

Osim izazova s kojim se Aerodrom susreće u radu, danas je razgovarano i o razvojnim projektima

Već u prvih mjesec dana mi smo analizirali stanje u Aerodromu. Evidentni se problemi mogu vidjeti i iz njihovog bilansa, pa smo kroz Rebalans predvidjeli dodatna sredstva kao pomoć Aerodromu za normalno funkcionisanje tokom 2022. godine. A ono što smo dalje uvidjeli jesu neophodnosti razvoja, tj. izgradnje trećeg gate-a, kvalitetnijeg uređenja parkinga, završetak izgradnje atrija. U saradnji sa Vladom Federacije BiH smo dogovorili i na pragu smo da riješimo i te probleme“, kazao je resorni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Šakić, dodajući da postoji i izazov rješavanje šume koja izrasta i koja zaklanja prilazna svjetla pisti Aerodroma.

Taj problem je u fazi rješavanja i tu je aktivno učešće uzelo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, te se nadamo skorijem pronalasku načina za rješavanje i ovog problema“, zaključio je ministar Šakić.

Tuzlanska zračna luka već bilježi određene pozitivne pomake i rast broja putnika u odnosu na period pandemije. Uz Wizzair i proširenje postojeće saradnje i drugi avioprijevoznici izrazili su želju za uspostavu saradnje i otvaranje novih zračnih linija koje će bolje povezati Tuzlanski kanton. V.d. direktora JP Međunarodni aerodrom Tuzla Dževad Halilčević izrazio je zahvalnost premijeru Halilagiću i ministru Šakiću za današnju posjetu Aerodromu, te pažnju koju su mu posvetili u proteklom periodu stvarajući pretpostavke za dalji razvoj.

Ovo je prva posjeta kantonalnog premijera u protekle 3 godine ovom javnom preduzeću i to je već značajan pokazatelj. To nam mnogo znači jer prognoze govore da predstojeće ljeto treba da donese povećanje broja putnika i letova, a time i povoljnije utječe na rad i poslovanje Aerodroma. U tom smislu, zahvalni smo Vladi na danas iskazanoj podršci, kako u pogledu sanacije poslovanja, tako i realizacije razvojnih projekata, koji bi ovu zračnu luku mogli podići i na jedan znatno viši nivo“, kazao je na kraju današnjeg sastanka direktor Halilčević.

Vezane vijesti

TUZLA