-1 C
Tuzla
20.04.2024.

U Tuzli obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

Dan pobjede nada fašizmom, jedan je od najznačajnijih praznika, jer označava jedan od prelomnih ternutaka u kojem je definisan budući izgled Evrope, zbog čega se ovaj dan obilježava i kao Dan Evrope. Na današnji dan 1945. godine nacistička Njemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, a ustanovljen je i kao sjećanje na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom, ka nastanku Evropske unije. Nažalost, fažizam u svijetu, pa i u BiH, još uvijek nije pobijeđen, te se potrebno svakodnevno boriti protiv ove društvene i političke prijetnje.

”Znamo da je fašizam vječita opasnost i da njemu svakodnevno mora biti suprostavljen antifašizam, jer kad antifašisti šute, tad fašisti govore, a kad fašisti progovore, onda se raspada jedno vrijeme i nastaju velike ljudske tragedije, pogotovo ratne ljudske tragedije u ostalom i genocid je plod fašizma, zato je važno da govorimo, zato je važno da poštujemo tom našom manifestacionom kulturom, našom spomeničkom kulturom i ovakvim obilježavanjem, ali i u našem svakodnevnim aktivnostima i govorima”, istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Kako je istaknuto ovom prilikom, nije slučajno da je 9. maj i Dan zlatnih ljiljana to je samo jedan od dokaza da je Armija Republike BIH prva vojna sila, koja se oružjem suprostavila novom fašizmu u Evropi. Tradiciju borbe protiv fašizma treba prenijeti i na mlade, jer fašizam još uvijek nije pobijeđen, što su osjetili građani ove države, ali su uspjeli BiH odbraniti od fašizma.

”Mi sada smo u situaciji kada imamo fašizam koji nije institucionalan kakav je bio tokom i prije Drugog svjetskog rata sada je on prikriven i u dosta je drugačijoj formi, ali vidimo da on kroz tu formu, jako mnogo utiče na destrukciju društva u cjelini, kako u BiH, tako i širom svijeta”, rekao je Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih liljana, delegacije Skupštine i Vlade TK, Grada Tuzla, te predstavnici boračkih i drugih udruženja, položili su cvijeće i odali počast Josipu Brozu Titu i narodnim herojima tuzlanskog kraja u periodu 1941 – 1945. godine, zatim palim borcima Armije R BiH, koji su Tuzlu i tuzlansku regiju odbranili od daleko nadmoćnijeg agresora u periodu 1992 – 1995. godine, a položeno je cvijeće i na spomeniku Zlatnim ljiljanima, te civilnim žrtvama agresije na BiH.

Vezane vijesti

TUZLA