13.9 C
Tuzla
03.10.2022.

Počelo štampanje 14 miliona glasačkih listića za izbore u oktobru

U štampariji “Unioninvestplastika“ d.d. Sarajevo u toku je štampanje i pakovanje oko 14 miliona glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 02. oktobra 2022. godine.

Iz CIK-a BiH podsjećaju da će do 25.08.2022. godine Centralna izborna komisija BiH objaviti broj birača po izbornim jedinicama.

U skladu sa članom 3.12a Izbornog zakona BiH, birač koji promijeni prebivalište u periodu od 45 dana prije održavanja izbora, odnosno nakon zaljučivanja Centralnog biračkog spiska, naći će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska na redovnom biračkom mjestu u općini u kojoj je imao prebivalište do dana zaključenja Centralnog biračkog spiska.

U skladu sa članom 3.6 Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je odgovorna za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska. Izrada izvoda iz Centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju izvan BiH nije okončana. Nakon dodatne kontrole prijave birača izvan BiH i nakon prijema žalbi, Centralna izborna komisija BiH danas je na 40. sjednici izmjenila odluke koje se odnose na birače koji glasaju izvan BiH. Odluke će javnosti biti dostupne na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.

POSLJEDNJE DODANO