4. aprila 1992. jedinstvo različitosti trijumfovalo u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen obilježjima na Slanoj Banji, Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992.-1995. i civilnim žrtvama rata danas je obilježen 4. april, datum izuzetne važnosti u novijoj historiji Tuzle. Na isti dan 1992. godine, odbornici Skupštine Opštine Tuzla iz svih političkih stranaka donijeli su odluku da sačuvaju i odbrane svoj grad, a poučeni iskustvom i svjedočenjima o stravičnim zločinima koji su već harali u drugim gradovima BiH.

„Te odluke koje su donesene, one su faktički donesene na principima da niko ne može u Tuzli praviti nikakve nerede, da se kontrola mora uspostaviti kroz rezervnu policiju. Pokazalo se da su imale najbolji efekat, jer  jednostavno, to su bile jedine odluke u BiH koje su se zasnivale na zakonski regulisanim propisima BiH“, izjavio je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

 

Spriječeno formiranje paravojnih jedinica

28. februara iste godine donesen je ustav tzv. Srpske republike kojim je suspendovan ustav BiH i svi njeni zakoni, a Radovan Karadžić i njegovi pomoćnici određuju teritorij Srepske republike u koji uključuju i Tuzlu. Odbornici Skupštine Opštine tada zauzimaju jedinstven stav da neće dozvoliti formiranje paravojnih jedinica, te je aktiviran rezervni sastav policije koji je brojao oko 2400 policajaca.

„Tog aprila 1992. godine naša Opština tadašnja donijela je odluku o formiranju policijskih stanica po mjesnim zajednicama gdje smo i formirani 4.4.1992. godine. Iz tih jedinica je kasnije nastala i Manevarska, a iz tih jedinica policije nastala je poslije toga i vojska, formiranje vojnih jedinica“, kazao je Salko Hasančevi, U.G.Demobilisanih policajaca 1992-1995 Manevarac.

 

Izbjegnuta sudbina gradova Podrinja

Zahvaljujući Odlukama koje je donijela Skupština Opštine Tuzla, naš grad izbjegao je sudbinu drugih bh. gradova. Za prve zločine i vijesti o njima saznavalo se od prognanika koji su upravo u Tuzli pronašli utočište. Tog 4. aprila 1992. godine funkciju načelnika Stanice javne bezbijednosti Tuzla obavljeo je Meša Bajrić.

„U dramatičnim trenucima, u dramatičnom vremenu agresije na BiH, izaje njenog suvereniteta i plemenite ideje Bosne, osporavanja referenduma o nezavisnoj i demokratskoj Bosni, jedinstvo vlasti i naroda spriječili su tu nacionalističku podjelu građana koji su uništili najlješe vrijednosti Bosne“, prisjeća se Meša Bajrić, ratni načelnik Stanice javne bezbijednosti Tuzla.

 

Prava odluka u pravo vrijeme

Ovom odlukom postavljeni su temelji Tuzle i očuvan njen multietnički sastav, a Tuzla se u historiju upisla kao sociološki fenomen zato što je u vrijeme kada se sve u našoj zemlji dijelilo po nacionalnoj osnovi uspijela sačuvati jedinstvo naraoda, duh i instiutucije BiH.

 

„Odbornici Skupštine Opštine Tuzla su u pravo vrijeme donijeli pravu odluku! Bila je to odluka ustavnosti, zakonitosti, odluka hrabrosti i velikoga koncenzusa. Osam različitih nacija je tada bilo u vijeću, osam različitih stranaka, partija i odluka je bila jednoglasna i to je bio trijumf jedinstva različitosti“, poručio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Predstavnici gradske vlasti i demobilisanih policajaca održali su i svečanu sjednicu na kojoj su još jednom podsjetili na značaj ove odluke. Dana kada je Tuzla ujedinjeno pružila otpor obilježili su i članovi Udruženja pripadnika policije 1991.-1995. „4. april“ kao i predsatvnici boračkih organizacija Grada Tuzla. Na kraju svim građanima Tuzle čestitamo 4. april.