22.8 C
Tuzla
02.10.2023.

55 godina Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla

Godišnjica Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla je prilika da se skrene pažnja javnosti na ulogu i značaj koju ova ustanova ima. U prethodnih nekoliko godina radilo se na transformaciji Doma, pa su formirana nova odjeljenja, te Dom sada ima bebi odjel, školski odjel, zatim prihvatilište, Dnevni centar te savjetovalište. Za godišnjicu, štićenici Doma su pripremili nekoliko aktivnosti.

”Kreativne radionice, zatim turnir u fudbalu naših štićenika i djece iz osnovnih škola. Svako dijete treba da raste i razvija se u okviru razumijevanja, poštovanja i ljubavi, a društvo i vlasti trebaju da vode brigu o djecu bez roditeljskog staranja”- rekla je Amela Tupajić, šefica Socio-pedagoške službe Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Zakonska regulativa, poput konvencija o pravima djeteta, stavlja obavezu svima, posebno državnim institucijama da rade na stvaranju boljih uslova za život djece.

”S obzirom da je naša djelatnost briga o djeci bez roditeljskog staranja ili djeci koja su zanemarena i zapuštena, moramo reći da nailazimo na pozitivne odgovore kada je u pitanju sam rad ustanove od osnivanja do danas”- dodala je Vildana Nalić, rukovoditeljica Službe općih i pravnih poslova Centra za socijalni rad Tuzla.

Vrlo često se postavlja pitanje, šta bude sa djecom koja po zakonu trebaju napustiti Dom, kada postanu punoljetni ili završe školovanje. U posljednje vrijeme, nadležni organi se trude i usmjeravaju svoju pažnju na osiguranje zaposlenja ove populacije, pa na takav način riješe njihovu egzistenciju. Radi se na ekonomskom osnaživanju djece i mladih koji izlaze iz sistema alternativne brige, navode iz resornog Ministarstva.

”Mi smo u nekoj fazi da kao Ministarstvo pokušamo kroz te programe zapošljavanja teško zapošljivih kategorija da obezbijedimo sredstva koja bi mogla doprinijeti poboljšanju ekonomskog osnaživanja, u ovom konkretnom slučaju da se iznađu modusi da se djeca zaposle, ali i da bude održivo zaposlenje”. zaključio je Edin Šestan, pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu TK

U Domu danas boravi 57 štićenika različitog uzrasta. Uposlenici su ponosni na dosadašnji rad ustanove, a kažu da se i danas trude unaprijediti rad s djecom, kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno. Prilikom obilježavanja godišnjice, partnerima Doma uručene su zahvalnice za njihov doprinos o brizi djece – štićenika ustanove.

 

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO