550 novih radnih mjesta u BiH uz podršku EU

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Evropska unija kontinuirano podržava ekonomski razvoj i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini. Kroz projekat “Lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, Evropska unija je izdvojila 4 miliona eura za podršku formalnom zapošljavanju i stvaranju novih radnih mjesta, kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i konkurentnost u Bosni i Hercegovini.

“Ovaj projekat se naslanja na potrebe lokalnih zajednica, i što sam ja lično čuo u nekih 40 opština koje sam posjetio u proteklih godinu i po. Postoji jasna potrebna za lokalnim inicijativama koje podržavaju zapošljavanje a kroz ovaj projekat 27 opština je radilo zajedno sa 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje”, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH.

“Više od 1600 nezaposlenih osoba je prošlo kroz proces prekvalifikacije, a više od 550 osoba je zaposleno. Većina ekonomije ove države počiva na lokalnom nivou i tu je potrebno raditi na stvaranju radnih mjesta. Kroz ovaj projekat smo mogli uvidjeti istinske potrebe realnog sektora koji se mora razvijati i postati mnogo jači kako bi se država približila Evropskoj uniji. Lokalno vlasništvo cijelog ovog procesa je zapravo i ključ uspjeha”,  naglasio je ambasador Wigemark.

Predstavnici lokalnih partnerstava za zapošljavanje potpisali su Memorandum o saradnji tokom finalne konferencije projekta, koji predstavlja okvir budućeg djelovanja i njihove predanosti unapređenju zapošljavanja na lokalnom nivou. Kroz programe i projekte koji su usmjereni ka jačanju socio-ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, Evropska unija kontinuirano radi na unapređenju standarda života i dobrobiti svih građana.

“Veoma sam zadovoljan rezultatima projekta, a posebno činjenicom da smo primili 160 aplikacija od opština i drugih partnera, od kojih je 19 odabrano i dobilo sredstva”, rekao je Markus Pilgrim, direktor Tima za tehničku podršku dostojanstvenog rada Kancelarije Međunarodne organizacije rada (ILO) za centralnu i istočnu Evropu, dodavši da je koncept lokalnih partnerstava za zapošljavanje razvila Evropska komisija tokom 1990-tih, a ILO adaptirala za potrebe Bosne i Hercegovine.

(RTV Slon/Akta)