21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

Kako do beskamatnih kreditnih sredstava za privrednike TK?

Privrednici sa područja Tuzlanskog kantona imaju na raspolaganju beskamatna kreditna sredstva, poručeno je sa današnje sjednice Vlade kantona. Za privredne subjekte sa proizvodnom djelatnošću na raspolaganju je ukupno 26 miliona, za privrednike trgovinske djelatnosti 23 miliona, a za one iz uslužne 10 miliona maraka. Ovakva vrsta kredita bez kamate omogućit će lakši privredni oporavak koji je korona virus zadala ekonomiji Tuzlanskog kantona.

”72 mjeseca je rok otplate to jest šest godina uz mogućnost grejs period od godinu dana, sa troškovima obrade, 0,29 troškova obrade kredita. Ovako povoljna kreditna sredstva ne postoje nigdje u Evropskoj uniji znači… nema nijedna zemlja da je dala privrednicima 0% kamate, rok otplate ovakav i troškove od samo 0,29%,” rekao je Asmir Hasić, ministar privrede TK.

U narednim danima bit će završeno potpisivanje ugovora, potom će banka raspisati javni poziv – tada će kreditna sredstva biti dostupna svim privrednicima Tuzlanskog kantona. Osim subvencioniranja kamate privrednicima Vlada je odobrila oko 50 hiljada maraka za pet projekata održivog projekta.

”Tih pet odluka odnose se na MZ Rajska Općina Gradačac od 14,8 miliona KM za radove na stadionu Vahid Hadžić. Zatim za sanaciju vodovodne mreže u MZ Baljkovica u Sapni. Zatim pomoć Bileći finansirane dječijeg igrališta i prostorije za omladinu. Za to će biti izdvojena finansijska sredstva,” objasnio je za RTV Slon Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Također, kao vid pomoći u realizaciji projekta izgradnje poslovnih proizvodnih objekata u Tarevcima bit će osigurano 9,5 hiljada maraka iz kantonalnog Budžeta. Osim ovih tačaka Vlada je utvrdila i prijedlog Zakona o zaštiti kulturne baštine kantona. Naime, zaštita kulturne baštine trenutno se vrši primjenom odredaba zakona koje su stare više od 30 godina!

”Ovim zakonom osposobit ćemo Zavod da odgovori svom zadatku, a to je da se izvrši zaštita kulturne baštine. Zakon je usaglašen sa svim konvencijama u oblasti kulture, treba istaći da će u narednom periodu ovaj Zakon iziskivati novčana sredstva, a Zavod će koristiti ta sredstva kako bi naša kulturna baština bila u stanju zaštite od institucija,” kazao je Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Vlada je danas prihvatila i Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslova. Ova uprava je, prema mišljenju Vlade, u potpunosti izvršila sve planirane aktivnosti. Urađeno je više od sedam hiljada inspekcijskih nadzora u prvih šest mjeseci ove godine. Vlada je dala i saglasnost Univerzitetu u Tuzli da raspiše konkurs za izbor u naučno-nastavna i saradnička zvanja, bez zasnivanja radnog odnosa.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA