68% anketiranih žena u BiH doživjelo fizičko nasilje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Čak 68% anketiranih žena u BiH je doživjelo fizičko nasilje, pokazalo je istraživanje koje je prezentovano na javnoj diskusiji “Mapiranje ljudskih prava u medijima s fokusom na prava žena”.

Na diskusiji je adresirano nekoliko pitanja koja se tiču medijskog izvještavanja o ženama koje su pretrpjele rodno zasnovano nasilje, kao jednoj od najosjetljivijih grupacija u bh. društvu, ali o ulozi institucija vlasti, nevladinih organizacija i medija u promociji i zaštiti ženskih ljudskih prava u BiH, priopćeno je iz udruge BH novinari.

Član Upravnog odobra BH novinara Faruk Kajtaz naglasio je da novinari površno izvještavaju o ljudskim pravima, što zbog stresnog, obimnog posla i brzine kojom danas rade, kao i zbog nepoznavanje same tematike.

– Prava žena u medijima su veoma zanimljiva tema, jer na prvu kada pogledate to se ne čini kao problem, međutim kada počnete da analizirate medijske sadržaje jasno vam je da su tekstovi senzacionalistički, puni predrasuda i stereotipa – ustvrdio je Kajtaz.

On smatra kako bi medijski djelatnici trebali detaljnije i kontinuirano izvještavati o rodno zasnovanom nasilju, upravo zbog njihove uloge u kreiranju javne svijesti.

Istraživač Centra za edukaciju “Pro Educa” Srđan Puhalo predstavio je rezultate istraživanja o pravima žena koji pokazuju da je 76.9 posto ispitanica tijekom anketiranja navelo da je doživjelo viku i galamu, a da je njih 68.5 posto bilo žrtva šamaranja, odnosno fizičkog nasilja.

– Porazni su podaci koji govore da 47 posto žena ne reagira kada doživi nasilje, jer se nada da se ono više neće ponoviti, što istovremeno signalizira nasilniku da djelo može ponoviti a da ga za to nitko neće teretiti – upozorio je Puhalo, dodavši da istraživanje pokazuje da bi samo 12 posto žena prijavilo nasilje odmah čim se dogodi, dok bi njih 43,5 posto to uradilo tek nakon višegodišnjeg maltretiranja, piše Fena.