75% parkirnih mjesta u Tuzli plaća se po najnižoj cijeni

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U gradu Tuzla postoji 2281 parkirnog mjesto pod naplatom. Podijeljeno je u tri zone. Zona O, u kojoj se trenutno nalazimo, je najskuplja i ovdje pola sata košta 1 KM. Parkinzi su u nadležnosti JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla iz kojeg ističu da se čak 75% parkirnih mjesta u gradu plaća po najnižoj cijeni.

 ”Najskuplja parkirališta jesu u samom centru grada u sistemu jednosmjernih ulica gdje vi zahvaljući takvim sistemima nemate saobraćaja koji kruži i koji traži parking. Obzirom da su tu dosta visoke cijene mi smo se potrudili da u maloj razdaljini postoje parkirališta koja su prihvatljivijih cijena. Potrebno je da prođete samo do 100 metara pješice” – rekao je Tarik Arslanagić, rukovodilac Odjenjenja za „Saobraćaj i komunikacije“ Tuzla.

To su između ostalih parkirališta kod Trga slobode, jezera zapad, zatim kod Katoličkog školskog centra. Sat parkiranja na ovim parkinzima košta jednu marku. Osim javnih parkirališta JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla bavi se i održavanjem javne rasvjete i saobraćajne signalizacije.

”Kako bismo zadovoljili i odgovorili održavanju sistema javne rasvjete, mi smo izvršili nabavku potrebne mehanizacije i edukovali naše uposlenike za taj posao. Trenutno imamo dvije mobilne ekipe na terenu koje rade po prijavama kvarova ili po sistemu planskog održavanja gdje obilaze MZ i područja”.

Prijava kvarova vrši se putem povjerenika mjesnih zajednica ili lično u Službi u zgradi gradske uprave. No, građanima je to najlakše učiniti pozivom na telefonski broj.

”Ukoliko je riječ o kvarovima koji se dešavaju van standardnog radnog vremena imamo uspostavljen sistem dežure gdje po pozivima službi, civilne zaštite ekipa izlazi na teren i u najskorijem mogućem roku otklanja opasnosti, a sutradan se odmah pristupa otklanjaju kvara na javnoj rasvjeti” – dodaje Arslanagić.

Saobraćajne nesreće nerijetko su uzrok kvarova na javnoj rasvjeti. Oni koji oštete stub ulične rasvjete morat će platiti oko dvije hiljade maraka. Iz JKP Saobraćaj i komunikacije poručuju da i dalje nastavljaju intenzivno raditi na svojim zaduženjima: žele u što kraćem vremenskom roku otkloniti kvarove na javnoj rasvjeti, saobraćajnoj signalizaciji. Također, cilj im je unaprijediti i Wireless city, dok se uvođenje sistema video nadzora pokazao kao pravi potez!