7.8 C
Tuzla
07.12.2022.

79. godina od oslobođenja Tuzle: Ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ustali protiv fašizma !

Drugi oktobar 1943. godine jedan je od najznačajnijih historijskih datuma za građane Tuzle. Prije 79. godina Tuzla je postala najveći oslobođeni grad od fašista. Taj događaj smatra se jednim od najvećih vojnih i političkih događaja kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Brojne delegacije, Tuzlaci i Tuzlanke prisjetili su se danas onoga što je ovaj grad dao u narodno – oslobodilačkoj borbi.


“ 79. godišnjica razlog je da pokažemo da se ponosimo onim što su Partizani činili tada u Evropi. Iz toga trebamo učiti kako Tuzlu treba braniti od novih fašista, jer valjda nikome ne treba objašnjavati da su novi fašisti digli glavu i da se šire ne samo našom zemljom nego cijelom Evropom”, kazao je Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a TK.

Obilježavanje ovakvih velikih događaja veoma je važno prenositi i na generacije koje dolaze, kako se ono što se dogodilo u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, i grada Tuzla, ne bi ponavljalo u budućnosti. Također, sjećanje na ove događaje treba shvatiti kao podstrek da u teškim vremenima trebamo biti ujedinjeni i kao takvi se izboriti za bolje stanje države u kojoj živimo.

Mi obilježavamo u svom programu rada taj datum kao jedan od vrlo značajnih datuma koji je prethodio svemu onome što je kasnije išlo, od oslobođenja pa do ZAVNOBiH-a, AVNOJ-a pa do današnjih dana. Al nama je u Tuzli taj dan najznačajniji”, rekao je Muhamed Čaušević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Tuzla.

Prije više od sedam decenija Tuzla je doživjela prekretnicu u daljem razvoju političkih odnosa, i tada se, kako je istakao gradonačelnik Tuzle, pokazalo da fašisti nisu nepobjedivi, te da se tada stvorila nova metoda odbrane, jer je pet hiljada građana Tuzlu oslobađalo iznutra.

“ Mi njegujemo antifašizam kao trajnu vrijednost u našoj manifestacijskog kulturi, u našoj spomeničkoj kulturi i takva tradicija je spasila ovaj grad od agresije, jer su branioci Tuzle i BiH prihvatili tekovine antifašizma”, istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Sloboda Tuzle trajala je četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran. Definitivna sloboda došla je u septembru 1944. godine. 79. godina poslije Tuzla važi za grad jedinstva, očuvanja kulturnih vrijednosti i grad u kojem žive ljudi spremni za odbranu pravih vrijednosti.


“ Možemo reći da smo u Tuzli, ako povežemo sa ‘92, opet bili jedinstveni i to je u duhu Tuzle, da čuvamo antifašizam i da ga promovišemo. Obilježavanje svih značajnih datuma, prilika je da se prisjetimo sugrađana koji su ustali protiv fašizma i dali svoje živote i ne smijemo ih nikada zaboraviti”, kazala je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Program obilježavanja Dana oslobođenja Tuzle počeo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježjima na Slanoj Banji, nakon čega je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla.

POSLJEDNJE DODANO