15 C
Tuzla
04.10.2022.

Adij Mujaković iz Gornje Tuzle osnovao Konjički klub: Sanjam o proširenju farme i velikom krdu konja!

 

Adij Mujaković osamnaestogodišnjak iz Gornje Tuzle jedan je od rijetkih koji se odluče sudbinu uzeti u svoje ruke i pokrenuti vlastiti biznis. Ovaj mladić odlučio je iskoristiti porodično imanje i ljubav prema konjima i osnovati Konjički klub, koji je sada jedna od najvećih atrakcija u Gornjoj Tuzli i ponos svih njegovih sugrađana. U Konjičkom klubu Mango je osam konja, od kojih je pet u školi rekreativnog jahanja. Iako roditelji na početku nisu bili za tu ideju, danas su mu kaže najveća podrška. No, iako je briga o konjima težak posao, Adij ga sam obavlja.

„Izrazito je teško, tu nema radnog vremena, 24 sata se radi oko životinja, kad se kobile žfrijebe, kad je, nedaj Bože bolestan konj, ako su na paši treba ih pregledat, kad su na jaslama treba čistit štale, sijeno kupiti…“, izjavio je Adij Mujaković, vlasnik Konjičkog kluba Manogo. 

Adijev ljubimac Mango se izdvaja i s njim je na utrkama osvojio mnoge nagrade, iako nikada nije imao učitelja jahanja. Upravo na ovom konju učestvovao je u pohodu na Ajvatovicu kao jedan od najmlađih učesnika prelazeći dnevno i do 120 km.

„Put je bio težak, bilo je kiše. Po noći se jahalo do 2 do 3 ujutro, spavalo se pod drvećem. To je baš doživljaj i iskustvo koje se ne može platiti“, priča nam Adij. 

Djeca i mladi rado posjećuju Adijev konjički klub gdje pored škole jahanja u kojoj mogu naučiti osnove jahanja mogu uživati u društvu drugih domaćih životinja, a za iskusnije jahače organizuje se terensko jahanja po obroncima Majevice. Adij ističe da su konji izrazito mirne, plemenite i miroljubive životinje i da se najprije sprijatelje upravo sa djecom.

Adij Mujaković iz Gornje Tuzle dokaz je da mladi u našoj zemlji imaju i ideje i mogu uspjeti u poslu koji vole, a  ovaj osamnaestogodišnjak koji živi svoje snove mašta o prširenjeu  farme,  velikom krdu konja i imanju na kojem će njegova porodica uživati i moći zaraditi od posla koji je pokrenuo.

POSLJEDNJE DODANO