18.9 C
Tuzla
20.08.2022.

Agencija – Preporuka u vezi rodnih stereotipa, mizoginog i seksističkog govora

Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH osuđuje mizogini i seksistički govor i upozorava da seksizmu i rodnoj diskriminaciji nema mjesta u javnoj komunikaciji, te poziva osobe koje obnašaju ili će obnašati javne funkcije da u svojim nastupima ne koriste rodne predrasude, stereotipe i seksizam, odnosno vrijeđanje i omalovažavanje osoba na osnovu pola – saopćeno je iz te agencije.

 

Imajući u vidu kontinuirano ponavljanje rodnih stereotipa, mizoginog i seksističkog govora u javnom diskursu, Agencija za ravnopravnost spolova BiH donijela je preporuku u vezi rodnih stereotipa, mizoginog i seksističkog govora.

Kako navode iz Agencije, svaka javna osoba, a posebno politički predstavnici i predstavnice, koji su izloženi očima i sudu šire javnosti, treba da budu svjesni odgovornosti za riječi izgovorene ili objavljene u javnom prostoru. Ove osobe postavljaju standarde javne komunikacije, i zbog toga svojim ponašanjem i komunikacijom moraju biti odraz društvene odgovornosti.

– Kao takvi, odgovorni su za poštivanje standarda uljudnog ophođenja i ponašanja i rodno-odgovornog nastupa u kojem neće biti seksizma, mizoginije, homofobije, vrijeđanja na osnovu pola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, te seksualnog  uznemiravanja i uznemiravanja i diskriminacije na osnovu pola. Navedeno je, pored ostalog, propisano i zakonima i međunarodnim dokumentima na čije se poštovanje BiH obavezala – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je pol osobe najlakši poligon za etiketiranje, prozivanje i kritiziranje. Razlog leži u činjenici da su žene najčešće žrtve seksizma i rodnih stereotipa u svim područjima javnog djelovanja.

– Za promjenu postojećeg stanja neophodno je da što više osoba, pojedinačno ili grupno, osuđuje seksizam i rodne stereotipe, da ih ne perpetuira i tako osnažuje, već da traže promjene i stvarnu ravnopravnost polova.

Rodni stereotipi i predrasude su osnovni uzrok svih oblika diskriminacije na osnovu pola, uključujući i seksualno uznemiravanje, uznemiravanje na osnovu pola, nasilje na osnovu pola i nasilja u porodici, kao i zločine počinjene iz mržnje. Seksizam je prepreka za osnaživanje žena i djevojčica, koje su nesrazmjerno pogođene seksističkim ponašanjem, s obzirom da rodni stereotipi i ukorjenjene predrasude oblikuju norme, ponašanje i očekivanja muškaraca i dječaka te tako dovode do seksističkih djela – navode iz Agencije.

Ističu da je zabrana ovakvih ponašanja zasnovana u svim međunarodnim sporazumima u oblasti ljudskih prava, a posebno u UN Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koje čine sastavni dio pravnog sistema BiH, te u Zakonu o ravnopravnosti polova u BiH i Zakonu o zabrani diskriminacije u BiH.

– Napominjemo, Zakon o ravnopravnosti polova u BiH uređuje, promoviše i štiti ravnopravnost polova, garantuje jednake mogućnosti i ravnopravan tretman svih osoba bez obzira na pol, u javnoj i u privatnoj sferi društva, te uređuje zaštitu od diskriminacije na osnovu spola – navodi se u saopćenju Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

POSLJEDNJE DODANO