Ajdinović: Na graničnim prelazima izdato 21.554 rješenja o izolaciji

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da nastavljaju intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela.

Istakao je su od nedjelje 15. aprila, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih deset inspektorata raspoređeni na 15 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

– Zaključno sa 4. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 21.554 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, ograničenom kretanju ili izolaciji na period od 14 dana – istakao je Ajdinović u obraćanju.

Nadzorima i mjerama je, dodao je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.527 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te da su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Naglasio je da isto vrijedi i za 253 osobe – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Ajdinović je naglasio da danas ističu mjere iz 2.311 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, čime je do sad za ukupno 12.149 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Obavještava osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana.

– Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana – poručio je Ajdinović.

Naglasio je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor ili obaveznoj izolaciji, te da je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 317 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.