Akcija ”Memori” u TK, KS i HNK, uhapšeno pet osoba

     

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo danas su započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva ”Memori” na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a vezano za krivično djelo ”Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom ”Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na 11 lokacija na području navedenih kantona, a koje koriste osumnjičena lica inicijala J.M. (1967.), S.J. (1978.), S.N. (1987.), M.Š. (1991.), Š.B.(1986.) i M.K.D. (1989.), a koji se sumnjiče za gore navedena krivična djela.

Lice J.M. se sumnjiči da je u periodu od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja ”Bosanski muzej sjećanja” u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH,  znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon hapšenja osumnjičenih isti će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predati uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.