20 C
Tuzla
02.12.2023.

Akcija ”Stršljen” – SIPA uhapsila tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA danas su na području Kantona Sarajevo realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Stršljen“.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog SIPA-e, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koje su realizovane u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona, Granične policije BiH i Federalne uprave policije.

Prilikom  realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e  izvršili su pretrese na četiri lokacije i lišili slobode tri  lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Tokom pretresa lica, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari, otkriveno je i privremeno oduzeto 560 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „kokain“, jedno manje pakovanje praškaste materije smećkasto-žute boje koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „heroin“, dva pištolja, više mobilnih telefona, novac, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičena lica su privedena u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predata u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

TUZLA