Akcija – U mjesec dana sankcionirane 22 osobe zbog nelegalnog prijevoza putnika

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U periodu od 15. oktobra do 15. novembra 2020. godine, u inspekcijskoj kontroli su na licu mjesta prekršajno sankcionirane 22 fizičke osobe koje se mogu dovesti u vezu s obavljanjem međunarodnog nelegalnog prijevoza putnika.

Ovaj podatak naveden je, među ostalima, u izvještaju o aktivnostima provedenim u akciji “Mjesec borbe protiv nelegalnog prijevoza”, a odnosi se na inspekcijsku kontrolu nelegalnog prijevoza putnika vozilima sa 8+1 sjedišta, obavljenu na području Posušja, Gruda, Tomislavgrada, Zenice, Pala, Sokoca, Bosanske Gradiške, Banje Luke, Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, kao i na međunarodnim graničnim prijelazima: Osoje, Gorica, Kamensko, Rača, Orašje, bosanski Šamac, Bosanska Gradiška, Gradina, Dubica i Kostajnica, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Inspektori Ministarstva su na međunarodnim graničnim prijelazima, u skladu s protokolima mješovitih komisija potpisanim s Republikom Slovenijom, Republikom Austrijom, Švicarskom Konfederacijom i Saveznom Republikom Njemačkom, odbili ulaz ukupno 24 vozila, dok je putnicima koji su u njima bili omogućen ulazak u BiH, navedeno je također u ovom izvještaju.

Inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove i Federalne uprave za inspekcijske kontrole isključili su iz prometa sedam vozila te preduzeli zakonom predviđene mjere.

U toku inspekcijske kontrole, ukupno je kontrolirano 76 vozila do 8+1 sjedišta koja se mogu dovesti u vezu s obavljanjem nelegalnog međunarodnog prijevoza putnika.

Akcija kontrole nelegalnog prijevoza putnika sa 8+1 sjedišta nastavlja se kontinuirano i u narednom periodu.

Akciju opće borbe protiv svih stranih i domaćih fizičkih i pravnih osoba koje obavljaju cestovni prijevoz protivno zakonskim i podzakonskim aktima što reguliraju ovu oblast pokrenulo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nakon sastanka zamjenika resornog ministra Nedžada Brankovića s predstavnicima Granične policije BiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Federalne uprave policije, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republičke uprave za inspekcijske poslove RS i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Inspektorat Ministarstva je, u saradnji s Graničnom policije BiH, Upravom za inspekcijske poslove RS i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, kao i pripadnicima MUP-a, obavljao zajedničke kontrole u periodu od mjesec dana s ciljem suzbijanja nelegalnog prijevoza.