Aktivnosti dužnosnika Odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i Suda BiH

Aktivnosti dužnosnika Odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i Suda BiH

Autor: -

V.d. glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, te dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić i Stanko Blagić, sastali su se sa stalnim sudbenim vijećem za predmete ratnih zločina, koje čine predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH, sutkinja Minka Kreho, kao i sutkinja Željka Marenić i sudac Staniša Gluhajić.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj suradnji dvaju institucija, u skladu sa Državnom strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina i preporukama iz izvještaja misije OSCE-a i sutkinje Joanne Korner.

Središnje teme sastanka odnosile su se na procesuiranje predmeta u kojima su optuženi nedostupni pravosuđu BiH i nalaze se  u susjednim zemljama, zatim na proslijeđivanje predmeta u nadležnost entitetskim pravosudnim institucijama, analiziranje i  praćenje procesuiranja proslijeđenih predmeta, kao i buduće edukacije pravosudnih dužnosnika entiteta u tom segmentu, a radi ujednačavanja prakse entitetskih i državnih pravosudnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

Također, predstavnici Tužiteljstva BiH i Suda BiH, aktivno će sudjelovati i dati svoj doprinos u predstojećim izmjenama i dopunama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a radi ubrzanja rada na predmetima i efikasnije provedbe vladavine prava.