Ambasador Republike Turske u BiH posjetio Univerzitet u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ambasador Republike Turske u BiH Nj.E. Haldun Koç, posjetio je, u utorak 12. novembra 2019. godine, Univerzitet u Tuzli.

Tom prilikom razgovarao je s Rektoricom Univerziteta u Tuzli dr.sc. Nerminom Hadžigrahić, red.prof., o prioritetnim projektima koji će u budućnosti biti relizovani. Posebna pažnja posvećena je razgovorima o unapređenju uslova rada Odsjeka za turski jezik i književnost koji u okviru Filozofskog fakulteta Univerzitata u Tuzli djeluje od 2003. godine, uz snažnu potporu turske Vlade, koja finansira profesore iz Turske koji dolaze u Tuzlu držati nastavu na Odsjeku za turski jezik i književnost.

Sastanku su prisustvovali i ataše za obrazovanje Ambasade Republike Turske Vasi Ete, dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. Nihada Delibegović-Džanić, voditelj Media centra Univerziteta u Tuzli prof.dr. Enes Osmančević, lektor za turski jezik na Odsjeku za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli dr. Ahmet Šahbaz, te u ime Ministarstva obrazovanja i nauke, ministrica prof. Fahreta Brašnjić.

Rektorica Hadžigrahić zahvalila se Ambasadi Turske na dosadašnjoj saradnji i podršci:

„Saradnja Republike Turske s Univerzitetom u Tuzli posebno je izražena na polju međuuniverzitetske saradnje. Moram da naglasim da smo imali izuzetno uspješnu saradnju s univerzitetima iz Republike Turske, potpisano je preko 15 bilateralnih međuuniverzitetskih sporazuma i 10 protokola Erasmus+. Univerzitet učestvuje u Mevlana programu koji omogućava razmjenu nastavnika i studenata između partnerskih univerziteta, u okviru tog programa potpisano je 15 ugovora s isto toliko Univerziteta u Turskoj. Također moram istaći dobru saradnju između Univerziteta u Tuzli i univerziteta u Republici Turskoj u realizaciji i zajedničkom organiziranju naučnih konferencija, te učešća u rektorskim konferencijama“.

Nakon sastanka s Rektoricom Hadžigrahić održano je predavanje i prezentacija Odsjeka za turski jezik i književnost, predavanje i druženje Ambasadora sa studentima Odsjeka za turski jezik i književnost.

Studentica prve godine Melika Moranjkić, koja je pobijedila na takmičenju izvođenja pjesama na turskom jeziku u Turskoj, za goste izvela je nekoliko pjesama nakon čega je delegacija Ambasade Republike Turske u BiH i Univerziteta u Tuzli obišla učionice Odsjeka – navedeno je u informaciji Univerziteta u Tuzli.