Ambasador Švedske u BiH u posjeti Tuzli: “Mnogo je problema sa kojima se susreću Tuzlaci”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zagađenje zraka u Tuzli, bila je jedna od glavnih tema sastanka ambasadora Švedske u BiH i gradonačelnika Jasmina Imamovića. Nj.E. Andres Hagelberg danas je boravio u posjeti našem gradu, gdje je sa gradonačelnikom, razgovarao o trenutno aktuelnim problemima.

„Tuzla je jedan od gradova u kome je najvažnije postići poboljšanje u smislu zagađenja vazduha u cijeloj Evropi. Mi radimo preko agencije iz Švedske za zaštitu životne sredine zajedno sa lokalnim agencijama koje se bave istim pitanjima.“ – kazao je Nj.E. Andres Hagelberg, ambasador Švedske u BiH.

Osim o aerozagađenju i njegovom utjecaju na životnu sredinu, bilo je govora i o davanju poticaja za nabavku toplinskih pumpi za zagrijavanje kuća koje koriste ugalj, ali i o poticajnim sredstvima za povećanje energetske efikasnosti stambenih i poslovnih zgrada u Tuzli.

„Naravno davat ćemo poticaje za utopljavanje zgrada pa ćemo i kod Švedske Vlade konkurisati vezano za utopljavanje, koja takve projekte radi putem UNDP-a. To su sredstva za javne zgrade, a što se tiče privatnih zgrada mi ćemo sredstva davati po konkursu kojeg pripremamo.“ – kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Nakon posjete prvom čovjeku grada, ambasador Švedske obišao je i Općinski sud Tuzla. Sa predsjednikom tuzlanskog Općinskog suda razgovarao je o načinima unaprjeđenja efikasnosti sudova, ali i odgovornosti sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini. Ambasador je kroz ovaj razgovor zaključio da sudovima u cijeloj državi nedostaje povjerenja javnosti i građana.

„Jedan zanimljiv aspekt koji mi je predsjednik Suda spomenuo je upravo održavanje konferencija za štampu, koji je jedan jako zanimljiv aspekt koji doprinosi transparentnosti. Ja sam siguran da je moguće iskoristiti tu metodu i u svim drugim sudovima, jer ono što je važno jeste da bi se sudovi time otvorili, a tako bi se stvorilo bolje sudstvo i bolja otvorenost koja je fer, a to bi doprinijelo povjerenju građana u pravosuđe.“ – kaže Nj.E. Andres Hagelberg, ambasador Švedske u BiH.

Obzirom da Kraljevina Švedska jednim dijelom učestvuje u finansiranju izgradnje nove, više miliona vrijedne zgrade Općinskog suda u Tuzli i to je bila još jedna od tema na ovom sastanku. Radovi na izgradnji zgrade teku dobrom dinamikom.

„Očekuje se prema procjenama izvođača da bi radovi mogli biti okončani u septembru ili oktobru ove godine. Obzirom da smo uspjeli obezbijediti kompletan namještaj za zgradu, tako da će trebati samo jedan kratak period da se izvrši montaža namještaja i useljenje će biti u roku od 30 dana.“ – rekao je Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

Novina je što će, osim odjeljenja zemljišno-knjižnog suda koji ostaje u svom prostoru, u novoj zgradi Općinskog suda sada biti sva sudska odjeljenja, što će dodatno olakšati rad, a osim toga, sva sudska arhiva konačno će biti na jednom mjestu.