31 C
Tuzla
16.08.2022.

Ambasadora UK u BiH Julian Reilly u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas,  u nastupnu posjetu britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Juliana Reillya.

Ministar Podžić poželio je dobrodošlicu ambasadoru Reillyu i izrazio nadu da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti i u vremenu njegovog mandata, kao što je to bilo u prethodnom periodu s bivšim ambasadorom Mattom Fieldom.

Tokom sastanaka razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH s Ujedinjenim Kraljevstvom, koja je u proteklom periodu dostigla visoki nivo, a čiji su rezultati vidljivi kroz zajedničke projekte koji su realizirani uz pomoć vlade UK. To se posebno ogleda kroz projekat odabira mladih visokoobrazovanih oficira iz građanstva, školovanja kadeta na vojnim akademijama u UK, pomoć u radu Centra za obuku i operacije podrške miru (PSOTC) i druge mnogobrojne projekte u okviru bilateralno-vojne saradnje dviju zemalja.  U tom pogledu, ministar Podžić je izrazio posebnu zahvalnost na uspješnoj saradnji i svim dosadašnjim realiziranim projektima u kojima je Vlada UK imala svoj veliki doprinos u izgradnji kapaciteta i sposobnosti OS BiH.

Ministar Podžić je naglasio kako kriza u Ukrajini ostavlja negativne posljedice na zapadni Balkan iz razloga što ova regija nije do kraja završila svoj euroatlantski put te se ruski uticaj osjeti u velikoj mjeri. “Pored svih navedenih problema, Bosni i Hercegovini dva vanjskopolitička cilja ostaju članstvo u NATO i EU“, naveo je Podžić.

Ambasador Julian Reilly se zahvalio na dobrodošlici te dodao kako planira nastaviti odličan rad njegovih prethodnika, te da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažan prijatelj Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Također, je naglasio da UK ostaje predano miru i sigurnosti u BiH, te da će prioriteti Ambasade UK biti zaštita integriteta zemlje, osnaživanjem interoperabilnosti Oružanih snaga BiH putem bilateralne saradnje, britanske investicije i podrška ka euroatlantskom putu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

POSLJEDNJE DODANO