Ambasadorica Švicarske posjetila Službu za poslove sa strancima BiH

Ambasadorica Švicarske posjetila Službu za poslove sa strancima BiH

Objavio: -

Ambasadorica Švicarske Konfederacije Andrea Rauber Saxer i direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer, posjetile su danas Službu za poslove sa strancima i sastale se s direktorom Slobodanom Ujićem i zamjenikom direktora Mirsadom Buzarom.

Direktor Ujić se posebno zahvalio Vladi Švicarske na pomoći koju pruža Službi za poslove sa strancima i Bosni i Hercegovini.

Izrazio je zadovoljstvo uspješno realizovanim zajedničkim projektom “Prevencija ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini i regionu i dobrovoljni povratak ilegalnih migranata”, u okviru kojeg je Vlada Švicarske u protekle četiri i po godine nesebično pomagala proces dobrovoljnog povratka ilegalnih migranata iz BiH.

Implementacijom navedenog projekta, omogućen je dobrovoljni povratak u zemlje porijekla za 1.061 ilegalnih migranata.

Kroz nabavku specijalne opreme i uniformi, te  kroz provedene obuke finansirane iz ovog  projekta, značajno su ojačani kapaciteti Službe za poslove sa strancima i omogućena efikasnija borba protiv svih pojavnih oblika ilegalnih migracija, postupanje sa ranjivim kategorijama, te omogućen efikasniji proces povratka ilegalnih migranata u njihove matične zemlje.

Organiziranjem regionalnih inicijativa, ojačana je saradnja između Bosne i Hercegovine i zemalja Jugoistočne evrope po pitanju readmisije.

Istaknuto je da je u prvih devet mjeseci 2017. godine, broj ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini povećan za blizu 350 posto u odnosu na isti period prošle godine. Pretežno se radi o državljanima Afganistana, Pakistana, Alžira, Libije i Turske.

S druge strane, značajan  je i porast ulaska i boravka stranaca iz zemalja bezviznog i viznog režima, kao rezultat povećanog interesa stranaca za turističku posjetu i boravak u BiH.

Sagovornici su na kraju izrazili uvjerenje da će saradnja Službe za poslove sa strancima i Ambasade Švajcarske i dalje ostati na visokom nivou, saopćeno je iz ove službe.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/