12.8 C
Tuzla
02.06.2023.

Američki ambasador u BIH odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Sjedinjene Američke Države nikada neće zaboraviti genocid u Srebrenici koji su počinile grupe u sastavu Vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Mladić i Karadžić su ratni zločinci, a ne heroji. Nijedan demantir, mural ili spomenik to ne mogu promijeniti.
Krivca za genocid u Srebrenici snose pojedinci, oni koji su počinili ova gnusna djela, ali društvo, politički lideri i institucije imaju moralnu obavezu rješavati slučajeve počinjenih zločina. Prvi korak je priznavanje i prihvaćanje činjenica utvrđenih u sudskim postupcima i podređenih znanstvenim dokazima.
Prilikom posjete Memorijalnom centru Potočari ambasador SAD u BIH Michael J. Murphy je rekao: “Danas se poklanjam žrtvama genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih događaja u novijoj istoriji Evrope.  Sjedinjene Američke Države neće nikada zaboraviti. Počast odajemo žrtvama – više od 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka, koji su ovdje ubijeni u julu 1995. godine.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, van svake sumnje su ustanovili činjenice u vezi sa Srebrenicom. Potrebno ih je ponavljati, jer dok porodice žrtava i dalje tragaju za tijelima svojih najmilijih, očeva i sinova, traju nastojanja predvođena od strane najistaknutijih političkih aktera u Republici Srpskoj da poreknu ono što se desilo u Srebrenici i veličaju one koji su odgovorni za počinjene užase.

U julu 1995. godine, grupe u sastavu Vojske Republike Srpske, pod komandom Ratka Mladića i političkim vođstvom Radovana Karadžića, počinile su genocid. Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni su zločinci, ne heroji. Krivi su za počinjeni genocid. Nikakvo poricanje, mural niti spomenik ne mogu to promijeniti. Njihova krivica i sramota su vječni.

Oni i drugi pojedinci – a ne čitave etničke grupe – krivi su za Srebrenicu. Istovremeno, društvo, politički lideri i institucije snose duboku odgovornost za priznavanje onoga što se u Srebrenici desilo, te trajnu obavezu da riješe slučajeve ovog i svih ostalih ratnih zlodjela koja su se dešavala u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine. To uključuje i lidere Republike Srpske.

Priznajte i prihvatite činjenice, učite mlade naraštaje istini, poštujte žrtve, neumorno radite na pronalaženju, iskopavanju i identifikaciji nestalih lica i aktivno istražujte i gonite osumnjičene koji su još uvijek na slobodi. To je jedini put ka budućnosti koja će pomiriti ljude u Bosni i Hercegovini, put koji liječi i vida rane ove zemlje i koji garantuje pravedan i trajni mir među potomcima onih koji su prošli patnje i izgubili živote u periodu od 1992. do 1995. godine”

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!