Amila Alikadić uime djece iz BiH obratit će se delegatima UN Generalne skupštine

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Mlada omladinska aktivistkinja Amila Alikadić (16) iz Kalesije uime djece iz BiH obratit će se 20. novembra delegatima UN Generalne skupštine, na dan globalnog obilježavanja 30. godišnjica od potpisivanja UN Konvencije o pravima djeteta.
Tim povodom organizacije u čijem je mandatu zaštita djece, u zgradi Generalne skupštine UN-a organiziraju događaje u kojima je planirano učešće onih kojih se konvencija najviše tiče, djece.

Amila Alikadić je u svojoj zajednici pokrenula i, u saradnji sa školskim prijateljima, realizirala brojne aktivnosti usmjerene na edukaciju djece i mladih i prevenciju nasilja. Individualne aktivnosti, Amila je nadgradila članstvom u Pokretu mladih “Vrijedni Pažnje”, koji se zalaže za zaustavljanje svih oblika nasilja nad djecom, a posebno zanemarivanja djece.

U svom obraćanju delegatima Generalne skupštine UN-a, Alikadić će govoriti o pravu djece na obrazovanje i potrebi osavremenjivanja obrazovanja kao preduslova za ulazak djece u svijet odraslih, te problemu nasilja nad i među djecom koje je u BiH u porastu.

“BiH je zemlja koja se već gotovo 25 godina oporavlja od rata. Nasilje, beznađe, podjele, skriveno siromaštvo, poslijeratna trauma i zanemarivanje potreba mladih sastojci su našeg života. Mnogi mladi ljudi napuštaju moju zemlju, iako je vole. Jednostavno, ne vide svoju budućnost ovdje”, kaže Alikadić.

Ona će, pored brojnih aktivnosti, zajedno sa djecom iz različitih krajeva svijeta i ambasadorima dobre volje učestvovati u interaktivnom segmentu događaja u organizaciji UNICEF-a, u kojem djeca preuzimaju Generalnu skupštinu UN-a i iz svoje perspektive govore o pravima djece u svijetu, saopćeno je.