Analiza – Reformskoj agendi II nedostaju principi rodne ravnopravnosti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Reformskoj agendi II nedostaje integracija principa rodne ravnopravnosti odnosno ženskih ljudskih prava, navedeno je na prezentaciji dokumenta “Reformska agenda II: pregled kroz prizmu ženskih prava” koja je održana danas u Sarajevu.

 

Direktorica organizacije “Prava za sve” Diana Šehić istakla je da Bosni i Hercegovini trebaju reforme u svim sektorima, ali da u sektore kojima se bavi Reformska agenda II principi rodne ravnopravnosti i ženskih prava nisu ugrađeni.

 

– Ponovo nemamo statističke podatke razvrstane po spolu i postavlja se pitanje kako će biti osiguran puni razvoj, kako je u dokumentu navedeno, ženskih prava i mladih – rekla je Šehić.

 

Naglasila je da reformske mjere treba provoditi uz uvažavanje stavova svih građana BiH, jer nema napretka bez ravnopravnog uključivanja svih kapaciteta zemlje, što uključuje i žene, njihovo znanje i principe.

 

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini istakao je da je rodna ravnopravnost jedan od ključnih principa Evropske unije koja je u BiH podržavala programe protiv nasilja nad ženama i njihovog ekonomskog osnaživanja.

 

– Svjesni smo da je potrebno uraditi više i zato smo ovdje da podržimo ovu debatu o uključivanju ženskih prava i rodne ravnopravnosti u socio-ekonomske reforme – kazao je Vannini.

 

Reformska agenda II nastala je na tragu prve reformske agende i Mišljenja Evropske komisije o potrebi provođenja ekonomsko-socijalnih reformi u narednom periodu.