Antibiotici nisu odgovor na sezonu prehlade i gripe

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Sezona jesen/zima donosi nam već tradicionalno i sezonu prehlade i gripe. Važno je znati da je to akutna virusna infekcija i da antibiotici nisu rješenje našeg problema o čemu smo u programu Slon radija razgovarali sa doktorom porodične medicine Almirom Azabagićem.

„Virusi ne reaguju na antibiotike i oni se liječe drugim vrstama lijekova. Antibiotike ne treba uzimati nikada bez savjeta ljekara. Na tržištu danas imamo bezbroj antibiotika, te treba znati da nije svaki antiboiotik za svako oboljenje, treba ga znati pravilno odabrati, pravilno dozirati, te treba znati pravilno odrediti dužinu liječenja. Nikad, nikako, ni pod kojim uslovom ne uzimati samoinicijativno antibiotike“ naglasio je Azabagić.

Znaci i simptomi prehlade se razlikuju od bolesnika do bolesnika, a svi su blagi. Inkubacijski period za prehladu je kratak i većinom traje od 2 do 5 dana. Najčešći simptomi prehlade su: curenje nosa, začepljen nos, kašalj, te bolno grebanje i peckanje u grlu.
Za razliku od prehlade, gdje se simptomi javljaju postepeno jedan za drugim, gripa započinje iznenada. Svi simptomi gripe izbijaju odjednom i obično traju jednu sedmicu: visoka temperatura, suh kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja.
Od virusa gripe i prehlade možemo se zaštititi i tako da se ne zadržavamo u zatvorenim prostorijama; naime, suh zrak u njima isušuje sluznicu i time omogućava lakši ulazak virusa u tijelo. Pametno je izbjegavati i prostorije u kojima je puno ljudi jer postoji veća vjerovatnoća da je neko od njih već bolestan.
Prvenstveno moramo paziti na to da održavamo dobru tjelesnu kondiciju i imamo uravnoteženu prehranu te dovoljno spavamo i odmaramo se; samo tako će naš imunološki sistem biti snažan i suočavat će se sa svim virusima i bakterijama koji nam prijete.