Apel za pomoć: Od davaoca krvi do pacijenta sa cirozom jetre

Apel za pomoć: Od davaoca krvi do pacijenta sa cirozom jetre

Objavio: -

Džemil Mujić 56-godišnji je Tuzla, koji nam se obratio za pomoć. Džemil je u mladosti bio davalac krvi. Kaže da je želeći pomoći drugom nažalost odmogao sebi. „Dao sam krv sedam puta, osmi put kada sam došao, rekli su mi ne možeš više biti davalac imaš Hepatitis B. Tada su igle koristile više puta, sterilisale su se, nisu se bacale kao sada i na žalost ja sam zaražen“, priča Džemil. Već 30 godina bori se za svoje zdravlje. Hepatisis B, vremenom je prešao u hronični Hepatitis, a prije dvije godine dijagnostikovana mu je ciroza jetre. Od prošle godine nalazi se na listi za transplantaciju jetre, no s obzirom da u BIH nema banke donora i da se transplantacije ne vrše sa živih donora, već sa kadaveričnih (umrlih),  ali i da u našoj zemlji još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o važnosti doniranja organa, neizvjesno je da li će se za Džemila ikada pojaviti odgovarajuća jetra.

„Na žalost zakon ne dozvoljava drugačije. U drugim zemljama kao što jer naprimjer Hrvatska, koja je zemlja članica Eurotransplanta imaju banke donora i veća mi je šansa da tamo pronađem donora i izliječim se, ali taj zahvat je jako skup. U Turskoj je recimo 350.000 KM“, priča Džemil koji radi kao kurir na tuzlanskom Univerzitetu i na žalost nema dovoljno imovine i primanja da bi sam uspio skupiti novac. Iako ima suprugu, dvije kćerke i već je ponosni djed unuku, niko od njegove porodice ne odgovara mu kao davalac.

„Različita smo krvna grupa zbog čega su oni odmah isključeni kao potencijalni donori. Kada bi mi neko i odgovarao opet ne bi mogli transplantaciju obaviti ovdje, već u inostranstvu, ali bi sama cijena zahvata bila manja i u tom slučaju bi troškove snosio Fond solidarnosti, ali u mom  slučaju u kojem nemam donora koji mi odgovara, sve to pada u vodu“, priča Džemil.

„Volio bih pokušati, jer nije mi još mnogo ostalo. Prije dvije godine kada su mi rekli da je moje oboljenje preraslo u cirozu jetre, dali su mi pet godina života“.

Moli sve ljude dobre volje da mu pomognu prikupiti novac za liječenje u inostranstvu. Možete ga kontaktirati na broj 062/684 – 050

A ako ste u mogućnosti i uplatiti sredstva na račun u NLB Banci

1321002005315928