Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo: Odbijena optužnica protiv Nedima Kulenovića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom je odbijena optužnica protiv Nedima Kulenovića, šefa Grupe za prinudnu naplatu u Regionalnom centru Banjaluka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), a koja ga je teretila za primanje dara i drugih oblika koristi.

U Sudu BiH su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekli da je žalba Državnog tužilaštva odbijena kao neosnovana i da je potvrđena presuda iz jula 2018. kojom je odbijena optužnica..

Kulenovića je optužnica teretila da je u junu 2016. u službenim prostorijama, kao šef Grupe za prinudnu naplatu, tražio dar od osobe koja je, kao vlasnik poduzeća, došla da se informira o mogućnostima reprograma poreznog duga u iznosu od oko 73.000 konvertibilnih maraka (KM), zbog kojeg je blokiran račun poduzeća.

Kulenović je, prema istoj optužnici, od navedene osobe tražio da mu donese iznos 7.000 KM, kako bi izvršio deblokadu računa preduzeća.

Prvostepenom presudom je optužnica odbijena uz obrazloženje da Kulenoviću tokom istrage nije pružena mogućnost da bude saslušan u prisustvu branioca te da mu je uskraćeno previše prilika da iznese odbranu u svoju korist.

Sud je ranije naredio da se Kulenoviću vrate predmeti koji su mu oduzeti tokom istrage, potom UIO-u računar te 7.000 KM Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske.

Izvor: (RTV Slon/Fena)