Arhitekte, turističke agencije, poljoprivrednici i proizvođači namještaja snabdijevaju zdravstvo medicinskom opremom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Od početka pandemije koronavirusa brojne firme koje prethodno nisu imale iskustvo u nabavci medicinske opreme i koje se ne nalaze u javnom registru prodavača medicinskih sredstava Agencije za lijekove BIH, počele su dobijati milionske poslove nabavke medicinskih sredstava. Zbog vanredne situacije institucije su nabavke provodile po ubrzanim procedurama, bez aktivne konkurencije, ali su u tom procesu primijećene brojne zloupotrebe, na šta je upozoravala i  Agencija za javne nabavke BiH.

Tako je Instutut za javno zdravstvo Republike Srpske zaključio dva ugovora vrijedna ukupno 2,3 miliona maraka za nabavku zaštitnih odijela i zaštitnih maski sa firmom PROCONTROLdoo iz Banjaluke, koja se, prema podacima u registru akta.ba, bavi arhitektonskom i inženjerskom djelatnošću i tehničkim savjetovanjem. Firma se ne nalazi u javnom registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH, po zvaničnim podacima 2018. imala je prihode od 192.000 KM, a jedan od dva ugovora vrijedi 1,65 miliona bez PDV-a i višestruko je veći od prihoda koje je ova firma ostvarila. Ugovor je dodijeljen putem ubrzane procedure i pregovaračkog postupka bez objave obavještenja a za većinu nabavki u redovnoj proceduri od ponuđača se traži iskustvo u realizaciji bar jednog ugovora iste vrijednosti.

Ova firma ranije se pominjala u javnosti i to u kontekstu sporne nabavke 2014. godine kada je Kliničkom centru Banjaluka prodala info pult za nevjerovatnih 80.000 KM.[1] Po novijim podacima sa portala javnih nabavki u prethodnom periodu se nije bavila snabdijevanjem zdravstvenih ustanova medicinskom opremom. Njen vlasnik jedan je od suvlasnik firme „MMSCODE“ koja dobija milionske poslove u Republici Srpskoj iz oblasti softverskih usluga, a posljednji veliki posao koji je dobila bila je nabavka radara za potrebe MUP-a RS vrijedna 10 miliona KM.

Zbog svega je TI BIH tražio od Instituta tendersku dokumentaciju za ovaj postupak koja nije javno objavljena, kao i  očitovanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH. Nije jasno da li ova i brojne druge firme koje su posljednjih dana isporučivale medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama imaju dozvolu za promet ovom opremom, jer se očigledno ne bave tom djelatnošću i ne nalaze se u javnom registru.

Institut za javno zdravstvo na isti način zaključio je i ugovor sa turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od 2,7 milion za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa. Sa istom agencijom ranije su ugovore sklopili Dobojska bolnica (u vrijednosti od oko 136.000 KM) i Dom za stara lica iz Doboja (vrijednost 11.700 KM), a radilo se o nabavkama maski i zaštitnih odijela.

Kako su mediji već objavljivali, Vlada FBiH kupila je 10.000 testova, a Klinički centar Sarajevo naručio 40 respiratora od firme CUBICUS koje se ne nalazi ni u jednom registru veleprometnika medicinskih sredstava, a po javno dostupnim podacima sa portala Akta.ba registrovana je za proizvodnju namještaja.  Takođe, firma FH Srebrena malina osim u spornoj nabavci respiratora o kojoj su brojni mediji proteklih dana izvještavali, pojavljuje se i u nabavci zaštitnih odijela za potrebe Grada Bihaća, a u odluci koja je objavljena 6. aprila ne navodi se vrijednost ugovora.

Zbog brojnih kontroverzi u javnosti TI BIH zatražio je očitovanje Agencije za lijekove BIH o tome da li sve ove firme imaju dozvole za promet medicinskim sredstvima iz javnog registra Agencije, kao i kada su dozvole izdate.