-0 C
Tuzla
30.01.2023.

Arhiv Bosne i Hercegovine obilježio 75 godina od osnivanja

Arhiv Bosne i Hercegovine danas je obilježio 75 godina od osnivanja i  djelovanja. Tim povodom danas je upriličena svečanost te postavljena izložba “Bosanskohercegovačko filmsko stvaralaštvo 20. vijeka”.

Direktorica Arhiva Bosne i Hercegovine Danijela Mrda istaknula je da je Arhiv sam po sebi otvorena ustanova, koja je po prirodi inkluzivna i baštini najvažnije dokumente iz istorije i kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

– Čuvamo najvažnije dokumente iz različitog perioda BiH. Najstariji dokument je iz 1395. godine, povelja Stefana Dabiše, a vrlo važan i dragocjen je fond iz Austroguarskog perioda, Drinska banovina i fondovi novijeg perioda i istorije. Imamo 16 km građe, nešto malo manje od 500 fondova, to je građa kojom raspolaže Arhiv BiH. Mnogo je posla iza nas, a još više ispred nas, jer je ovo rukovodstvo riješeno da u narednim godima Arhiv BiH bude jedna moderna institucija koja će apsolutno biti po modernim postulatima savremene arhivistike, dostupna istraživačima, ali i našim građanima koji imaju određenog interesa u potrazi za dokumetima – kazala je Mrda.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i istaknuti arhivski radnik Nebojša Radmanović kazao je “da se u Arhivu BiH nalazi građa koja je baština svih naroda koji žive na ovom prostoru, ali i baština okruženja”.

– Jedan dio arhivske građe koja se ovdje nalazi jeste značajan za čitavu civilizaciju, za čitav 20. vijek, bez koje ne može da se zamisli bilo kakvo istraživanje o početku Prvog svjetskog rata, pa i dalje. Sadašnji menadžment ima dobre prijedloge za budući razvoj, ali se uvijek u ovakvim situacijama moramo prisjećati onoga što je urađeno, pa i ličnosti koje su doprinijele da sačuvamo ovoliko građe, do ovog perioda. Arhive jesu institucije koje čuvaju istinu i ljudi koji rade u Arhivu jesu oni koji doprinose istini – kazao je Radmanović.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz regiona, predstavnici arhiva bivše Jugoslavije, Arhiva Srbije, Arhiva FBiH i RS te kantona, kao i predstavnici javnog i političkog života i ambasada u BiH.

POSLJEDNJE DODANO