Arhiv TK: Kontinuitet obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Dan državnosti BiH, 25. novembar obilježen je i u Arhivu Tuzlanskog kantona. Učenici nekoliko osnovnih škola iz Tuzle dali su doprinos obilježavanju ovog historijski značaknog datuma za BiH.

Organizirana je i izložba slika, na kojoj su najmlađi predstavili svoju državu, prikazavši njenu tradiciju na platnu. Baš kao i prethodnih, i ove godine u Arhivu TK kroz mnoštvo učeničkih radova, fotografija  i historijski čas, prisutne su mališani podsjetili na nepobitne činjenice.

“Cilj nam je bio prvobitni da nastavimo kontinuitet, a to je da kod mlađih naraštaja nastavimo da razvijamo, izrgađujemo svijest o pripadnost državi BiH i da možemo i trebamo jasno artikulisati da smo mi građani BiH jedine nam države i u tom smislu da ove mlađe naraštaje usmejravamo,” rekao je Omer Zulić, direktor JU Arhiv TK.

25. novembra 2019. godine obilježava se 76. godišnjica od zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu kada je potvrđena državnost naše domovine. Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH jugoslovenske federacije. Na izložbi slika najmlađi su predstavili BiH s njenim specifičnostima, bogatstvima i tradicijom.Učenica 6. razreda Osnovne škole Slavinovići u Tuzli Irma Omerbegović jedna je od učesnika ove simbolične izložbe.

“Zahvaljujući osnivaču ove likovne kolonije i uvaženom profesoru Fikretu Jahiću Vršaninu uspjela sam savladati osnovne tehnike slikanja što je rezultiralo sa preko 30 radova. Svi moji radovi uglavnom se vežu za ljepote naše prelijepe i jedine domovine BiH,” kazao je Irma Omerbegović, učenica 6. razreda OŠ Slavinovići.

Arhiv TK i društvo arhivskih zaposlenika godinama obilježavaju sve značajnije kako državne, tako strukovne praznike, a naročitu pažnju posvećuju državnim praznicima. 25. novembra potvrđene su historijske granice države BiH. Zbog toga se ovaj datum slavi kao Dan državnosti. Zakonom o proglašenju Dana državnosti određeno je da je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine.