Arhiv TK obilježava godišnjicu – danas su dio Međunarodnog arhivskog vijeća

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Arhiv Tuzlanskog kantona obilježio je godišnjicu postojanja.

Arhiv u Tuzli osnovan je 1954. godine s ciljem prikupljanja i zaštite arhivske građe. Do danas mu je to osnovna djelatnost, uz upravljanje arhivskom građom, te tehničku obradu takvih dokumenata i materijala. Uz to se ova ustanova bavi i naučnom te izdavačakom djelatnošću. Ovdje se čuvaju neki od najznačajnijih dokumenata tuzlanskog kraja, a rezultati u radu najbolje ilustruju respektabilnost ove ustanove.

”Zahvaljujući tim rezultatima koje je postigao u proteklim decenijama postao je članicom najveće krovne svjetske arhivske asocijacije odnosno Međunarodnog arhivskog vijeća kao i članica Asocijacije modernih arhiva, to je evropska asocijacija sa sjedištem u Beču”, ističe Omer Zulić, v.d. direktora JU Arhiv TK.

Na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine stavljena su 34 arhivska fonda i zbirke koje se čuvaju upravo ovdje. U proteklom periodu postojanja ova ustanova izdala je na desetine publikacija, organizovala brojne izložbe, učestvovala u desetinama naučno-istraživačkih projekata, a ostvarili su saradnju sa velikim brojem arhivskih i drugih ustanova kulture. Godišnjica je bila prilika za podsjećanje na sve rezultate ostvarene u protekloj godini i godinama unazad. U okviru obilježavanja godišnjice, otvorena je izložba pod nazivom ”Izložbena djelatnost Arhiva TK 1954–2019”. Prikazani su primjeri izložbi općeg i tematskog karaktera nastajali u proteklim godinama i decenijama.

”Tematske izložbe su rađene u odnosu na trenutak, potrebu, značaj, tako da imamo različite vrste tema, počevši od političkih dešavanja, ratnih dešavanja, predstavljanje industrijskog naslijeđa, rodoslovlja itd”, kaže Ešefa Begović, arhivska savjetnica u JU Arhiv TK.

Prikazan je dio plakata sa više od 70 organizovanih izložbi od osnivanja ove ustanove do danas. Kako navode iz Arhiva cilj je predstaviti široj javnosti dio baštine koju ovaj kanton ima. Izložba u holu Arhiva TK ostaje otvorena narednih 10 dana, a priliku da je pogledaju imaju svi građani Tuzlanskog kantona.