Asocijacija rektora privatnih univerziteta: Naši studenti su diskriminirani

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Bosni i Hercegovini postoji diskriminacija privatnih fakulteta – poručeno je to danas na osmoj sjednici Asocijacije rektora privatnih univerziteta u našoj državi. Cilj članova ove asocijacije je da se tome konačno stane u kraj, te da studenti privatnih univerziteta imaju isti položaj kao i oni koji studiraju na državnim fakultetima.

„Mi sa privatnih sveučilišta smatramo da su studenti koji studiraju kod nas diskriminirani po osnovu finansiranja svog obrazovanja i to zbog toga što im roditelji koji rade i plaćaju doprinose za visoko obrazovanje, a i drugi put kada im plaćaju naknadu za visoko obrazovanje,“ rekao je prof.dr. Mirko Puljić – predsjednik Asocijacije rektora privatnih sveučilišta/univerziteta.

Rješenje se, kažu rektori, ogleda u saradnji sa državom, odnosno javnim univerzitetima. Saradnja sa državnim fakultetima bi imala značaj i za studente koji bi na taj način stekli još više znanja. Samim tim, zaustavio bi se i „odliv mozgova“ iz Bosne i Hercegovine.

„Očekujemo da država prestane finansirati samo javne univerzitete nego da da šansu i privatnim. Da prestane diskriminacija te djece koja studiraju na privatnim fakultetima. Država bi trebala dati i neke vaučere da djeca sama mogu birati gdje će se školovati. Očekujemo da se nešto promijeni u društvu, da mladi ostaju ovdje, jer nemamo više koga školovat, a i kad imamo oni odlaze dalje,“ kazao je prof.dr. Nedeljko Stanković – rektor Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla.

Iako se sa sličnom situacijom susreću i ostali privatni univerziteti u našoj zemlji, očekivanja učesnika ove konferencije su da se u narednom periodu održi zajednička rektorska konferencija privatnih i javnih univerziteta, baš kao što je to slučaj u zemljama okruženja, te da se na taj način konačno zaustavi diskrimancija sa kojom su u stalnoj borbi.