Austrijska delegacija posjetila Specijalnu bolnicu Banja Koviljača, razgovori o liječenju austrijskih državljana u ovoj ustanovi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača uskoro bi mogla postati lječilište za državljanje Austrije. Naime, predstavnici Fonda socijalnog i penzionog osiguranja Austrije posjetili su Banju Koviljaču, koja je, uz još tri ustanove iz Srbije, konkurisala za saradnju sa austrijskim fondom.

Banja Koviljača dobila je odličnu priliku da svoje znanje i usluge ponudi na inostranom tržištu. Predstavnici Fonda socijalnog i penzionog osiguranja Austrije zadovoljni su potencijalima ove zdravstvene kuće, ali će odluku o tome da li će austrijski osiguranici iz zemalja bivše Jugoslavije na terapiju i oporavak dolaziti u Srbiju na rehabilitaciju donijeti naknadno, prenosi BN televizija.

”Ne možemo trenutno da vam kažemo, pogledali smo više ustanova, prvo sve to moramo da ocijenimo i razgraničimo. Tek onda ćemo moći da donesemo konačnu odluku. I zaista je ovo jedna divna institucija”, rekao je dr. Martin Skumal, glavni ljekar u Fondu socijalnog i penzionog osiguranja Austrije prilikom posjete Banji Koviljači.

Direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača dr. Aleksandar Jokić kazao je da će za njih biti veoma značajno šta napišu i procijene ljekari iz Austrije koji su bili u posjeti ovoj ustanovi.

Cilj austrijskog programa nije ušteda. Pacijenti bi rehabilitaciju plaćali isto kao i u austrijskim banjama.

”Ovo je veliki dan za Banju Koviljaču, jer smo uradili nešto što su generacije prije nas sanjale, a to je da oficijelno izađemo na inostrano tržište, pored toga što dolaze gosti iz Evrope i cijelog svijeta pojedinačno, ovo je jedna velika šansa”, ističe dr. Jokić.

Dragulj zdravlja, smješten u dolini rijeke Drine, skriven u zelenilu velikog parka, u podnožju planine Gučevo, zajedno sa svojim domaćinima oduševio je goste iz Austrije.

”Ova izvanredna kombinacija historijskog dijela, zajedno sa modernim elementima zaista je nešto što ne može da se vidi svugdje. Mislimo da se sve nalazi u jako dobrom stanju. Zahvalni smo na gostoljubivosti, učtivosti i prijateljstvu koje ovdje možemo da osjetimo”, kazao je dr. Skumal.

U Specijalnoj bolnici Banja Koviljača kažu da su im kapaciteti konstantno puni. Naglašavaju da je svaka godina sve bolja, te ističu da, ukoliko se uporedi rad sada i prije pet godina i posjete i ponuda, duplo su bolji.

(RTV Slon/BN TV)