15 C
Tuzla
04.10.2022.

Bakir Selimović – živinički gimnazijalac genijalac

Među učenicima je oduvijek bilo onih koji se bore sa školskim obavezama, ali onih koji ih s lakoćom završavaju. Kako učenici sa slabijim postignućima trebaju ohrabrenje i podršku, tako je potrebna i učenicima s razvijenim vještinama ili širokim znanjem, kako bi što bolje iskoristili svoje potencijale, ne samo radi njih samih, već i radi dobrobiti cjelokupnog društva.

Profesori Gimnazije u Živinicama, već u prvom razredu, prepoznali su potencijale učenika Bakira Selimovića, sada već poznatog srednjoškolca, koji je uspio za jednu godinu završiti dva razreda i sada pohađa treći razred Gimnazije – odsjek informacione tehnologije.

”Morali su da pojedinačno, profesori spremaju dodatne teme, kako učeniku ne bi bilo dosadno, jer su primijetili da se dosađuje, isključivo sve što predaju da on zna i onda smo došli na ideju i u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK da mu dozvolimo da polaže dvije godine za godinu, što smo i uradili”, kazala je Muljka Hamzagić, profesorica fizike JU Gimnazija Živinice.

Dok su njegovi vršnjaci odmarali na školskom raspustu, Bakir je polagao drugi razred i čak 19 ispita iz 14 predmeta položio sa odličnim uspjehom.

”To je jedan popriličan stres. Međutim s obzirom da sam imao podršku naše divne pedagogice i profesora, pogotovo roditelja, smatram da to nije nikakav problem”, rekao je Bakir Selimović, učenik JU Gimnazija Živinice.

”Jeste to posao i za školu, a možete misliti i kakvo je to opterećenje za učenika, jer je uporedo slušao prvi razred, polagao odnosno odgovarao iz predmeta i morao je slušati pojedine jače stručne predmete, gde mu nešto nije bilo jasno dok je učio sam”, istakla je Muljka Hamzagić, profesorica fizike JU Gimnazija Živinice.

Bakir je svoje uspjehe počeo ostvarivati još u osnovnoj školi, osvojivši brojne nagrade na takimičenjima iz matematike, fizike, geografije i tehničkog obrazovanja. Talentiran je za mnoge oblasti, završio je pored redovne i osnovnu Muzičku školu, tako svira klavir, gitaru, saz, govori tečno arapski i engleski, a na putu je da savlada i njemački jezik. Svoje znanje kako kaže najviše stiče putem interneta.

”Pa većina znanja, kojeg ja posjedujem je upravo došla preko kompjutera, gledajući te neke edukativne sadržaje na Youtube-u i stvarno uvjerio sam se da čovjek može da nauči bilo koju vještinu i bilo koje znanje samo ako zna da iskoristi interent kako treba. Naravno, pomažu tu i knjige, međutim puno je lakše naučiti preko intereneta, međutim i ja kao svi ostali volim igrati igrice, uživati, ali uvijek odvojim jedan dio za taj edukativni sadržaj”, navdi Bakir Selimović, učenik JU Gimnazija Živinice.

Profesori za Bakira kažu da je jednostavno izvanredan i da u svom dosadašnjem dugogodišnjem radu ovakav primjer nisu imali.

”Pokazao se kao veoma marljiv, veoma je uporan za svoje godine i vrijedan prije svega. Sjećam se da je znao ostajati po čitav dan u školi i jednu i drugu smjenu iz interesovanja i želje da nešto novo nauči i sazna, jedan je od rijetkih u svojoj generaciji”, naveo je Elvir Ahmetović, profesor filozofije i sociologije JU Gimnazija ŽIvinice.

”Ja mogu da kažem sigurno nesvakidašnji primjer. Ja radim ovdje pune 24 godine, za 24 godine nismo imali takav primjer”, dodala je Muljka.

Bakir Selimović je još jedan dokaz da je Bosna i Hercegovina zemlja talentiranih mladih ljudi, čije talente nažalost najviše prepoznaju i iskoriste neke druge zemlje.

”Ja bih naravno najviše volio ostati u svojoj državi, ako bi mi uspjeh bio zagarantovan, međutim ukoliko situacija ostaje nepromijenjena i sve ostane kako je trenutno, inozemstvo, nažalost”, zaključuje Bakir Selimović, učenik JU Gimnazija Živinice.

POSLJEDNJE DODANO