Balkan za EU rasadnik jeftine radne snage

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Uprkos dobrim namjerama i lijepim željama, proces proširenja EU na zapadni Balkan zapao je u krizu, dijelom zbog zamora proširenjem unutar EU, Brexita i problema unutar same EU, a dijelom zbog sporosti provođenja reformi i rasprostranjene korupcije u samom regionu, pišu njemački mediji, ocjenjujući nedavno završeni samit u Pozdanu u okviru Berlinskog procesa.

Njemački najugledniji politički magazin “Spiegel” podsjeća da je Berlinski proces iniciran od strane Njemačke prije pet godina, a da je u međuvremenu dobio na značaju kada su se priključile još neke zemlje EU poput Austrije, Francuske, Italije i Velike Britanije. Cilj inicijative, prema listu, jeste poslati signal da je za EU proširenje važno, a istovremeno se željelo, kako podsjeća “Spiegel”, podstaći regionalnu političku i privrednu saradnju.

“Nakon pet godina rezultati su razočaravajući. Ono što je postignuto svodi se na povezivanje mladih i ukidanje rominga u mobilnoj telefoniji do 2021. godine. Inicijativa da se poradi na rješavanju ratnih zločina je propala, a investicioni infrastrukturni projekti nisu realizovani”, naglašeno je u članku.

List piše da je samo Sjeverna Makedonija na tragu postizanja više demokratije i pravne države, dok su ostale države, kako je istaknuto, veoma korumpirane. I unutar Srbije i Kosova ističe da su na djelu nedemokratski procesi, a da su odnosi između Beograda i Prištine na najnižem nivou u protekloj deceniji. Za Albaniju i BiH se ističe da su u sve dubljoj državnoj krizi, a za Crnu Goru tvrde da je već godinama nepokolebljiva autokratija.

“Privredno, region jeste povezan s EU, ali jednostrano. Za EU to je region jeftine radne snage s visokim tržišnim deficitom i tržište za robne viškove”, ističe “Spiegel”.

Autor takođe ističe da je potrebno otvoriti evropske strukturne fondove prema regionu i povećati udio grantova u ukupnim programima, kako bi se spriječio odliv radne snage u potrazi za boljim poslom i radnim uslovima.

“Ako bismo bili cinični, mogli bismo reći da je ovo jedini uspjeh Berlinskog procesa – za Njemačku. Na hiljade visokokvalifikovanih radnika svake godine napušta region zapadnog Balkana. Većinu njih je ciljano privukla Njemačka”, navodi se u članku.

ARD, njemački javni radio-televizijski emiter, u prilogu za dnevnik poslije samita zaključuje da je uprkos podršci Poljske i ohrabrujućim riječima kancelarke Angele Merkel jasno da će proces priključenja EU biti jako dug.

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine