27 C
Tuzla
18.07.2024.

Bavrka: Građane niko ne treba da plaši povećanjima cijena brašna

Za ublažavanje posljedica poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Vlada Federacije BiH je u ovogodišnjem predloženom Budžetu FBiH, planirala deset puta veće izdvajanje za Federalnu direkciju robnih rezervi u odnosu na sve ranije godine.

Naime, sa dva miliona KM, budžet ove institucije, kako je planirano, bit će povećan na 20 miliona KM u 2022. godini.

Dodatno, kako je na sastanku kolegija Vlade FBiH informirao direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka, u Federaciji BiH trenutno na rezervama ima dostupnih roba u vrijednosti od 30 miliona KM, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

– Uz te zalihe robe, kao i 20 miliona KM predloženih u budžetu, stanovništvo Federacije nema razloga za strah. Nakon sastanka u Uredu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, mogu potvrditi da je Vlada Federacije zajedno sa Federalnom direkcijom robnih rezervi preduzela mjere i aktivnosti na donošenju plana da se pomogne građanima u zaustavljanju rasta cijena, prvenstveno, brašna, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica. Sa postojećim zalihama pšenice, Federacija ima dovoljno brašna koje bi se proizvelo za četiri mjeseca, a to znači do naredne žetve pšenice. Brašna neće nestati i građane niko ne treba strašiti povećanjima njegovih cijena – izjavio je direktor Bavrka.

Pojasnio je da se traže modeli za najbolja rješenja te će Direkcija do kraja ove sedmice dostaviti prijedlog plana Vladi FBiH na usvajanje.

– Tražimo modus da li trošiti robe iz robnih rezervi, da li ići na subvencioniranje proizvodnje brašna, kako i na koji način zalediti cijene, povećati zalihe te sve uraditi u skladu sa zakonskim rješenjima. Olakšavajuća okolnost je i da je Vlada FBiH predvidjela za resor poljoprivredne proizvodnje ovogodišnji budžet veći od 100 miliona KM. Također, imamo za sada tendenciju pada cijena pšenice na tržištu. Usvajanjem budžeta za ovu godinu, mi ćemo biti obavezani na promptno djelovanje i nadamo se da će on biti usvojen uskoro u Parlamentu FBiH – dodao je Bavrka.

Istakao je i da u svim ovim pronalaženjima načina da se zaštite građani od udara na njihovu egzistenciju, svi u sistemu moraju reagirati, od lanca funkcioniranja javno- privatnog partnerstva, do doprinosa koje može dati Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH.

– Jedan od poteza može biti i da se na police tržnih centara stave, na primjer, desetkilogramska pakovanja brašna na kojima će pisati: “Subvencionirano brašno od Vlade FBiH”. No, tu se moramo zaštititi od mogućih zloupotreba sa strane i donijeti najbolje mehanizme da budemo sigurni da će to brašno biti stavljeno na raspolaganje isključivo građanima Federacije. Također, u tom slučaju moramo onemogućiti pojedine velike proizvođače, pekare, da ne pokupuju te zalihe i proizvod ponovno prodaju po skupljoj cijeni – naveo je direktor Federalne direkcije robnih rezervi.

Također je dodao je da ne može iznositi detalje o zalihama jer, kao i u svakoj drugoj zemlji, i prema Zakonu o robnim rezervama FBiH, planovi, programi, nabavke, poslovanje u okviru Federalne direkcije robnih rezervi nose oznaku državne tajne.

– No, siguran sam da uz opredjeljenje koje je iskazala Vlada FBiH, možemo izaći što bezbolnije iz ove krize izazvane poskupljenjima na globalnom nivou – zaključio je Bavrka.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA